Naslovnica Novosti EKO-KUPNJA: Autotrolej nabavlja 10 novih autobusa vrijednih 25,4 miliona kuna

EKO-KUPNJA: Autotrolej nabavlja 10 novih autobusa vrijednih 25,4 miliona kuna

1795
0
PODIJELI

KD Autotrolej, uz sufinansiranje Grada Rijeke, nabavit će još deset novih autobusa na prirodni plin. Riječ je o razvojnoj investiciji vrijednoj 25,4 miliona kuna, kojom Grad Rijeka i Autotrolej nastavljaju projekt nabavke vozila za javni gradski prevoz, koja kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljive izvore radi smanjenja stakleničkih plinova, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.1U Salonu Grada Rijeke jučer su potpisani ugovori za nabavu četiri solo, četiri zglobna i dva midi bus autobusa za gradski prevoz putnika, koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin. Riječ je o ugovorima između Komunalnog društva Autotrolej i tvrtki Autobus d.o.o. te Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o. te o ugovoru između Grada Rijeke i KD Autotrolej o sufinansiranju razvojnog projekta nabave gradskih niskopodnih autobusa na stlačeni prirodni plin.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor KD Autotrolej Marin Rajčić, direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski i direktor tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o. Mario Fabek. Potpisivanju su prisustvovali i Irena Miličević, pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sistem, Zvonko Gabud, direktor prodaje autobusa Poslovne grupe Auto Hrvatska, Bogdan Tihava, glavni izvršni direktor Poslovne grupe Auto Hrvatska, Goran Brozović, pomoćni direktor tvrtke Autobus d.o.o., i Željko Smojver, direktor Rijeka plus d.o.o.2„Današnjim potpisivanjem ugovora, o nabavi deset novih autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin“, istaknuo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, „Grad Rijeka i KD Autotrolej nastavljaju projekt nabavke vozila za javni gradski prevoz putnika koja kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljive izvore.“

Ugovori s dobavljačima, koji su odabrani putem javnog tendera, ukupno su vrijedni 25.399 .362,50 kuna, a odnose se na nabavku 4 solo autobusa vrijednih 8.713.350,00 kuna i 2 midi autobusa vrijedna 4.372.987,50 kuna dobavljača Autobus d.o.o., te na nabavku 4 zglobna autobusa vrijedna 12.358.025,00 kuna dobavljača Auto Hrvatska PSC d.o.o.

Prema riječima direktora Autotroleja Marina Rajčića, nabavkom novih vozila KD Autotrolej u voznom parku imat će ukupno 40 vozila na stlačeni prirodni plin, a isporuka novih autobusa očekuje se u aprilu 2017. godine. Istaknuo je, također, da će se time značajno poboljšati usluga i standard javnog prevoza u Rijeci, uz povećanje kvalitete života u središtu grada zbog smanjenja emisije štetnih plinova i čestica.3Solo vozila marke su lveco Urbanway, kapaciteta 76 putnika, kao i Midi vozila kapaciteta 56 putnika. Zglobna vozila marke su MAN Lion’s City G i kapaciteta su 147 putnika. Sva vozila su opremljena Euro 6 motorima, niskopodni su i opremljeni klima uređajima. „Gradovima širom Evrope u ovom trenutku kreće se oko 10 000 takvih vozila, a taj trend itekako prati i grad Rijeka“, istaknuo je Mario Fabek, direktor Auto Hrvatske.

Valja podsjetiti da KD Autotrolej s ciljem očuvanja ekoloških resursa godinama nabavlja vozila u skladu s evropskim normama o dopuštenoj količini ispušnih plinova pa tako u ovom trenutku raspolaže sa 30 vozila na stlačeni prirodni plin, od toga 16 solo autobusa, 10 minibusa i 4 zglobna vozila.

KD Autotrolej je još u 2013. godini realizirao nabavu prvih autobusa na stlačeni prirodni plin (11 solo autobusa i 10 minibusa) vrijednih ukupno 24.986.327,00 kuna. Potom je u 2015. godini nabavljene još 9 autobusa na stlačeni prirodni plin (5 solo i 4 zglobna vozila), vrijednih ukupno 23.300.200,00 kuna.

Nabavom autobusa na pogon stlačenim prirodnim plinom, KD Autotrolej realizira obveze iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke (SEAP) u mjerama za smanjenje emisije C02 iz sektora prometa u Gradu Rijeci. Svrha i cilj ovog projekta su smanjenje emisije C02 u sektoru prometa javnog gradskog prevoza, zaštita okoliša i poboljšanje kvalitete zraka u gradu.

Gradonačelnik Obersnel najavio je da će se s tom praksom i nastaviti, dodajući da je jedan značajan dio od 50 miliona eura bespovratnih sredstava koje je Urbana aglomeracija Rijeka dobila iz EU fondova, također predviđen za nabavku vozila koja koriste alternativne izvore kao pogonsko gorivo.

Inače, uz nabavku autobusa koje pogoni ekološki učinkovitije gorivo Grad Rijeka proveo je i provodi i čitav niz drugih projekata i inicijativa vezanih uz energetsku učinkovitost.

izvor: rijecanin.rtl.hr