Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti Super Staru iz Mostara

BHBus u posjeti Super Staru iz Mostara

3381
0
PODIJELI

Ekipa portala BHBus je u subotu boravila u Mostaru, te  je tom prilikom imala sastanak sa rukovodstvom prevozničke kompanije Super Star Mostar. Imali smo veoma ugodan razgovor sa vlasnikom kompanije, gospodinom Marinkom Soldom, koji je u svijetu autobusa i  autobuske tematike već 30 godina.dscn7879Kompanija Super Star je prevoznička kompanija koja se bavi prevozom putnika u vanlinijskom saobraćaju od 2012 godine. Pošto su za dobar posao potrebna dobra vozila, gospodin Soldo se u startu odlučio igrati na sigurno, pa je izbor što se tiče vozila pao na NeoMan grupaciju. Prva dva vozila koja su stigla bili su Neoplan Eurolineri SHDL od po 64 mjesta, a nabavljeni su za potrebe turizma i ekskluzivnijih vanrednih vožnji. U vrijeme kupovine vozila su bila stara po osam godina. Nedugo nakon ove kupovine vlasnik se odlučio na kupovinu još dva vozila koja mogu raditi vanlinijski prevoz po BiH. Ovaj put to su bili MAN Lion's Comfort A01 i Neoplan Euroliner ÜL od 57 mjesta.

Vlasnik je odlično upoznao domaće tržište gdje se javlja često potreba i za manjim vozilima, pa je bila logična i kupovina manjeg vozila. Ovaj put je odlučeno da novi članovi Super Star porodice budu Mercedes Sprinter 515 CDI sa 20 sjedišta i jedan Opel Vivaro. Posljednja akvizicija pristigla u vozni park je Temsa Safari koja je kupljena nedavno i to prvenstveno za potrebe prevoza radnika, koji je Super Star dobio, ali i za kraće vanredne vožnje pošto je vozilo opremljeno dobrim sjedištima i klimom. Tako da trenutno vozni park broji sedam voznih jedinica.dscn7880Zanimljivo je spomenuti da u sklopu kompanije posluje i rent a car agencija, koja broji jedanaest vozila i koja je osnovana 2002. godine. Upravo iz rent a car agencije se 2012. godine razvila i kompanija za prevoz putnika u vanlinijskom prijevozu.

Primjetno je da su u voznom parku skoro sva vozila sa MANovim motorom, na što nam je gospodin Soldo odgovorio da je to zbog unifikacije voznog parka i prije svega radi lakšeg održavanja. Nadalje, zadovoljan je i sa izdržjivošću samih motora, a dodatni plus je i što su vozila poput Eurolinera jako lijepog izgleda. Činjenica je da su svojom pojavom i dužinom veoma zapaženi na cestama i putevima, a svojim prelijepim bojama u društvu svakako plijene pažnju prolaznika.

Kompanija trenutno zapošljava šest vozača, a radi se i na velikom unaprijeđenju firme, o čemu ćemo ipak neki drugi put. Zbog većeg obima posla koji se javlja iz godine u godinu saznali smo da je u planu i kupovina još novijih voznih jedinica koje bi bile spremne da ispune sve zahtjeve putnika. Naravno, riječ je o vozilima Neoplan marke, koji će biti pogonjeni sa Euro 4 ili Euro 5 motorom.

Na kraju želimo da se zahvalimo vlasniku na izdvojenom vremenu koje je proveo sa BHBus teamom, na pruženim informacijama i ugodnom druženju te da mu zaželimo mnogo sreće u daljem poslovanju.

Pošto su bukvalno sva vozila osim jednog Eurolinera SHDL bila na vanrednim vožnjama, kombinovanu fotogaleriju možete pogledati ispod:

Enes Čehajić