Naslovnica Novosti Najsavremenija fabrika autobusa otvorena u Kini

Najsavremenija fabrika autobusa otvorena u Kini

1498
0
PODIJELI

Scania i Higer otvorili su novu, najsavremeniju fabriku autobusa u kineskom gradu Suzhou. Nova fabrika će isključivo proizvoditi model Scania Touring i te one autobuse koji su plod zajedničke saradnje Scanije i Higera. top-china-1760x770Scania i Higer su počeli sarađivati 2006. godine. “Sada, deset godina kasnije, saradnja je izrasla u uspješan projekat, iako je različito razvijan od prvobitnog plana i zamisli. Mislim da su obje strane očekivale da će Kina biti glavno tržište za našu saradnju, ali, kako je ispalo, većina naših zajedničkih proizvoda je prodano u inostranstvo. Do danas smo prodali blizu 2500 premium autobusa u preko 40 zemalja”, kazao je predsjednik i izvršni direktor Scanije Henrik Henriksson.

Uz financijske krize tokom 2008. godine, potražnja za visokoturističkim autobusima na kineskom tržištu je nestala, što je dijelom rezultiralo i pojačanim opsežnim ulaganjima u vozove velikih brzina. No, sa rastućom kineskom srednjom klasom, potražnja za kvalitetnim putničkim autobusima za duge relacije je ponovo porasla.

Zahvaljujući svom partnerstvu, Scania i Higer su vodeći izvoznici visokoturističkih autobusa iz Kine, a nova fabrika će ojačati tu poziciju, kao i prodaju na domećem kineskom tržištu.

“Dakle, dodajući ugled naših proizvoda u inostranstvu i potencijal Kine, očekujemo puno veću prodaju u budućnosti. Da bi mogli zadovoljiti ove količine, a kako bi se kvaliteta i dalje poboljšavala, ova moderna fabrika dolazi u pravo vrijeme”, rekao je gospodin Henriksson.

Saradnja Scania-Higer je čisto komercijalno partnerstvo, gdje Higer pruža nadogradnju, dok Scania isporučuje šasiju i iskustvo sa međunarodnim zahtjevima kupaca. Zajedno sa Higerom, Scanijin tim stilista daju autobusu izraziti Scania karakter.

250 radnika će raditi u novom pogonu u Suzhou na proizvodnim procesima, sa integriranom kvalitetom i kontinuiranim poboljšanjima baš kao i u ostalim Scania fabrikama za kamione i autobuse širom svijeta. Sadašnji kapacitet nove kineske fabrike je 1000 autobusa godišnje, uz potencijalnu sposobnost i do 2000.