Naslovnica Novosti Električne VDL Citee SLFA puštene u rad

Električne VDL Citee SLFA puštene u rad

2144
0
PODIJELI

Eindhovenska regija od danas ima jednu od najvećih evropskih električnih autobuskih flota. Naime, danas je kompanije za prevoz putnika Hermes u rad pustila 43 inovativne električne VDL Citee SLFA, koje ne proizvode nikakve štetne tvari po okolinu i koje proizvode mnogo manje buke od običnih autobusa. Hermes i VDL zajedno su radili tokom projekta implementacije razvoja električne zglobne Citee. Autobusi će se s vremena na vrijeme dopunjavati, kako bi imali dovoljno struje da mogu biti u radu tokom cijelog dana. VDL je dostavio stanice za punjenje i stavio ih u rad zajedno sa dobavljačem električne energije. To čini VDL ne samo dobavljačem autobusa, već i dobavljačem sistema za punjenje.

Willem van der Leegte, predsjednik VDL Grupe je izjavio: “Veoma smo ponosni što smo imali privilegiju raditi sa kompanijom Hermes i pokrajine Noord-Brabant na prelazu na vozila sa nula štetnom emisijom. VDL je uvijek bio preteča u razvoju ekonomičnih i ekološki prihvatljivih vozila. Isporuka 43 električne Citee je veliki korak u jačanju održivosti javnog prevoza”.Tender za nabavku ovakvih vozila je izdala provincija Noord-Brabant s ciljem prelaska u potpunosti na vozila sa nultom emisijom u javnom prevoza u periodu 2016.-2025. godina. Grad Eindhoven ima za cilj da u 2020. godini ima u potpunosti električna vozila u javnom prevozu. Kompanija Hermes je osvojila koncesiju na linije u regiji Zuidoost-Brabant. Osim nulte emisije, koncesija uključuje ambiciozne ciljeve u područjima održivosti, inovacije i mobilnosti.

VDL Citea SLFA Electric je električni zglobni autobus sa dužinom od 18,1 metara, a urađen je u futurističkom BRT (Bus Rapid Transit) dizajnu. Uz isporuku 43 Citee SLFA Electric Zuidoost-Brabant je dobio jednu od najvećih autobuskih flota sa nultom emisijom u Evropi. Autobusi će raditi na veoma opterećenim linijama sa velikim brojem putnika i one će spajati ključne destinacije u Eindhovenu, kao što su aerodrom ili High Tech Campus.Zamjena vozila u Zuidoost-Brabant regiji provodit će se u fazama. Dalji razvoj nastavit će se tokom trajanja koncesije, a svaka faza će se provoditi pomoću najnovijih tehnologija i VDL autobusa sa nultim emisijama štetnih tvari. Ti autobusi će biti isporučeni sa svom pratećom infrastrukturom za punjenje i biti će veoma funkcionalni i ekonomski optimizirani. U smislu održivosti, ekološke osvještenosti i provedbi inovacija, ovaj pristup u razvoju javnog gradskog prevoza predstavlja pravu revoluciju.

Osim 43 Citee SLFA Electric, 65 Citeas SLE, 29 gradska autobusa i dva VDL MidCity autobusa su također isporučena. Ovi autobusi su potrebni za prelazak dijela trenutnog voznog parka na Euro 6 norme kako bi se postigao što veći pozitivni efekat na okoliš.

Hermes je dio kompanije Connexxion Nederland, koji pak spada u matičnu kompaniju Transdev. Transdev je aktivan u dvadeset zemalja i ima oko 83 000 zaposlenih. U Holandiji, Transdev je aktivan sa većim brojem brendova, uključujući Connexxion, Veolia Transport Nederland i Witte Kruis.