Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti firmi STP Derventa

BHBus u posjeti firmi STP Derventa

6269
0
PODIJELI

Za naš 201. članak na portalu odabrali smo članak iz sekcije “BHBus u posjeti”, a ovaj put smo posjetili kompaniju STP Derventa. Skraćenica označava Saobraćajno Transportno Preduzeće i od samog osnivanja je sinonim za putnički prevoz kako u Derventi tako i u široj okolini.Ekipu portala BHBus.ba su ugostili direktor firme gospodin Petar Čolić i njegov sin Branko. Oni su nam u kratkim crtama objasnili razvojni put kompanije od prvih dana pa sve do 1999. godine. Do tada je kompanija bila državna, a onda je uslijedila privatizacija. Nakon toga uslijedili su veliki projekti koji su podrazumijevali obnovu autobuske stanice i voznog parka.

Po ulasku u firmu, zatečeno je nesređeno tržište, uništena garaža, razorena stanica i relativno star vozni park kojeg su sačinjavali uglavnom Sanosi. Odmah se prionulo na posao, pa je garaža otkupljena od jedne firme iz Beograda koja je do tada imala vlasništvo nad tim objektom. Time su se stekli “zdravi temelji” za dalji rad, pošto su garaža i servis krucijalni dio svake prevozničke firme.Što se tiče autobuske stanice, ona je bila teško devastirana ratnim dejstvima. Obnovi se pristupilo sa vlastitim sredstvima kako bi Derventa dobila respektabilnu autobusku stanicu. Vlasnici ističu da je u tome pomogla i gradska uprava koja je dopustila izmjenu regulacionog plana grada i dozvolila neke izmjene kako bi se dobila moderna stanica. Stanica je danas osposobljena u potpunosti i ima pet perona plus četiri pomoćna perona. Tu se još nalaze i kancelarije za prodaju karata i otpravnici, turistička agencija, čekaona, trgovina i toalet. Vrijedi spomenuti i da je stanica u potpunosti pokrivena video nadzorom, koji osim unutrašnje kontrole služi i ostalim prevozničkim kompanijama da mogu pratiti svoja vozila u realnom vremenu.

Autobuska stanica kao cjelina se još uvijek gradi pošto je u planu da pored perona bude izgrađen još jedan objekat sa poslovnim prostorima. U krugu stanice se već nalazi objekat, koji je u vlasništvu Golden stara, firme koja je blisko povezana sa STP, a u čijem prizemlju je ugostiteljski objekat sa hranom i pićem, a na spratu je u planu da bude hostel. Na ovaj način će se upotpuniti usluga na autobuskoj stanici koja je u vlasništvu kompanije STP.Odnedavno je na stanici u funkciji i reklamni displej, veličine 4×3 metra. Zbog atraktivne lokacije autobuske stanice i činjenice da je na putu Banja Luka-Doboj, displej je idealan za reklamiranje ponuda i proizvoda, tim više što je u funkciji 24 sata, 7 dana u sedmici.

U sklopu kompanije radi i Turistička agencija koja je osnovna 2000. godine. U početku je nudila vlastite aranžmane za izlete i ekskurzije koje su vozili autobusi STP, a u njenoj nadležnosti je i sezonska linija za Crnu Goru. Tokom godina došlo je do proširenja ponude i saradnje, pa agencija danas nudi i aranžmane drugih agencija, a stalno su zaposlene četiri osobe.Kao što je spomenuto, zatečeni vozni park je trebalo obnoviti pa se tom poslu ozbiljnije pristupilo početkom 2000-ih kada u firmu stižu nove Scanie Irizar Century i New Century, MAN Lion's Coach dvo i troosovinac i MAN Lion's Classic autobusi. Što zbog investicija u stanicu što zbog krize na tržištu posljednih godina, vozni park je obnavljan u skladu sa mogućnostima. Tako su recimo ove godine u vozni park stigli rabljeni autobusi kao što su Setra 212 H, Setra 215 HD, Setra 315 HD, Setra 319 UL, Mercedes O404 RHD, ali i nov Peugeot Boxer, koji će se uglavnom koristiti za potrebe turističke agencije.

STP Derventa je od početka svog poslovanja bila orjentisana na redovan linijski prevoz. Danas STP obavlja linije koje gravitiraju na pravcu Bosanski Brod – Derventa – Banja Luka, kao i šira okolina same Dervente. Kompanija je obavljala i međunarodne linije, ali su trenutne linije prema Njemačkoj i Srbiji stopirane, a aktuelna je u sezoni već spominjana linija prema Crnoj Gori.Vlasnici su nam rekli da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti u ovoj godini, a za iduću su najavili i povećan obim rada. Prije svega to se odnosi na isporuku novog midibusa Higera, koji je trebao biti isporučen ove godine, ali je proizvođač zbog izmjene tehničke specifikacije prolongirao isporuku za početak iduće godine. Planiran je i veći obim vanlinijskog saobraćaja, kao i širenje saradnje sa agencijama iz susjednih zemalja.

Veliko hvala dugujemo gospodi Čolić, na gostoprimstvu i iscrpnim informacijama, kao i Jeleni Čolić, koja je potpomogla sa dodatnim informacijama i fotografijama. Kompaniji i svim zaposlenim želimo puno sreće i uspjeha u idućoj godini i novi susret zakazujemo za početak iduće godine kada stigne mali Higer.