Naslovnica Novosti Kina odustala od futurističkog autobusa

Kina odustala od futurističkog autobusa

1937
0
PODIJELI

Futuristički prototip autobusa koji putuje izdignut iznad ceste kako bi izbjegao automobile, a time i gužvu, već neko vrijeme stoji napušten, što znači da je kineska vlada odustala od projekta. Nakon samo četiri mjeseca od predstavljanja prototipa, kineska vlada je odlučila zatvoriti projekat i zabraniti izvještavanje o njemu, prenosi Mashable.Proizvođači autobusa TEB-1 (Transit Elevated Bus) u julu su predstavili 22-metarski autobus u kojem može putovati do 1200 putnika i koji između glavnog dijela vozila i ceste ima prostor od 210 centimetara, što je sasvim dovoljno za prolazak prosječnog automobila. S obzirom na cijenu gradnje jednog vozila, koja ne prevazilazi 10 posto cijene voza podzemne željeznice, projekat je prihvaćen kao idealno rješenje za gužve u kineskim gradovima.

Ipak, autobus kupi prašinu u luci grada Qinhuangdao, gdje je trebao prolaziti sve važne testove prije puštanja u saobraćaj. Vozilo nije pomjereno već dva mjeseca, a ironična je činjenica da autobus širok 7,8 metara sada stvara gužvu na probnoj cesti u luci.

Čini se da postoji i određena medijska blokada o TEB-1. Naime, ukoliko u kineski pretraživač Baidu ukucate ključne riječi, internet stranica koju kontroliše kineska vlada neće prikazati relevantne rezultate.