Naslovnica Novosti Dva električna Irizar i2e za Bilbobus

Dva električna Irizar i2e za Bilbobus

2035
0
PODIJELI

Prije tri dana gradu Bilbao isporučena su dva nova potpuna električna Irizar i2e autobusa. Autobusi su dodijeljeni gradskom prevozniku Bilbobus, te će raditi na nekoliko gradskih linija. Dva nova 12-metarska vozila, koja su u potpunosti električna, dizajnirana su s ciljem optimizacije upotrebe energije i sigurno će pridonijeti poboljšanju performansi Bilbobusa.Ova potpuno tiha vozila, koja ne ispuštaju apsolutno nikakve štetne emisija, imaju opseg rada od preko 200 kilometara i baterije koje služe za napajanje elektromotora, što je rezultiralo snagom od 180 kW i obrtni moment od 1500 Nm/rpm. Vozilo regenerira energiju od kočenja i stvara struju, čime se povećava vijek trajanja baterije.

Osim udobnosti, pristupnosti i sigurnosnih karakteristika koje je zahtijevao Bilbobus, i2e vozila su opremljena i USB punjačima, kao i svim sistemima za optimalno upravljanje voznim parkom. Irizar je zajedno sa vozilima isporučio i stanice za punjenje i sistem pametnog punjenja za autobuse, koji je razvila JEMA (kompanija koja radi za Irizar), koji automatski upravlja i optimizira potrošnju struje.Dogradonačelnik i vijećnik Odjela za promet i okoliš, Alfonso Gil, je zadovoljan vozilima i napomenuo je: “Bilbao je predvodnik tehnoloških inovacija, koje pomažu u pružanju bolje usluge korisnicima, s jedne strane, a s druge strane, radi sve kako bi poboljšali kvalitet i unaprijedili regiju. Ova inicijativa je dio gradskog opredjeljenja za bolji život i potraga za rješenjima kako smanjiti zagađenje u prevozu, te za traženje održivih alternativa”.

Razvijen i proizveden sa vlastitim tehnologijama, Irizar i2e je rezultat strateškog opredjeljenja kompanije ka inovacijama, s ciljem da postane predvodnik u održivoj urbanoj mobilnosti. Irizar i2e nudi održiva i eko-učinkovita rješenja urbane mobilnosti, koja reaguju na trenutne i buduće potrebe gradskog prevoza. U usporedbi s i2e, konvencionalni dizelski autobus za svoj radni vijek ispusti oko 800 tona CO2 više.

Veliki evropski gradovi, kao što su San Sebastian, Barcelona, Valencia i London, imaju ​​čvrste obaveze prema mobilnoj održivosti. Na toj listi se sada nalazi i Bilbao, koji ima moderne i tehnološki napredne autobuse. Važno je napomenuti da sa šest Irizar i2e autobusa francuski grad Marsej ima prvu francusku 100% električnu liniju. Nivo zadovoljstva korisnika sa ovim autobusima je trenutno 99%. Osim toga, gradovi poput Bajona, Pariza, Nice, Madrida, Malage, Le Avra, Grenobla i drugih uspješno provode testove sa ovim vozilima.