Naslovnica Ekskluzivno BHBus Patrola: Sa Kantić touristikom u Minhen

BHBus Patrola: Sa Kantić touristikom u Minhen

21125
0
PODIJELI

Prvu ovogodišnju BHBus patrolu započinjemo sa jednom od vodećih  prevozničkih kompanija na našem prostoru – Kantić touristik iz Jelaha. Patrola se odnosila na putovanje u Minhen, tačnije novogodišnji aranžman.Ekipa Portala BHBus.ba je u petak 30.12.2016. godine krenula u 19:00 sati ispred Željezničke stanice u Sarajevu za Minhen gdje smo dočekali Novu godinu. Vozilo za ovaj put je bila Setra 517 HDH, koja čini jednu od zvijezda voznog parka ovog prevoznika koji je poznat kako u regionu, tako i u cijeloj Evropi kao prevoznik sa isključivo Setrinim vozilima. Naša Setra je već pri prvom susretu oduševila sve prisutne, a kako i ne bi kada autobus nije star ni godinu dana. Po ukrcavanju putnika, mogli smo primjetiti da je i unutrašnjost vozila ostavila također sjajan utisak kod svih putnika.

Uz usputna stajanja i kupljenje putnika u Visokom, Zenici te Jelahu krećemo prema graničnom prelazu Bosanski Brod. Uz laganu vožnju i  filmove naši putnici su bili udobno smješteni i uživali su u noćnoj vožnji. Prelaskom graničnih prelaza na kojima smo izgubili nekih sedam sati, pravimo pauzu u blizini Salzburga, u Austriji, odakle nastavljamo dalje prema našoj krajnjoj destinaciji.Prilikom ulaska u Njemačku odlučili smo da prije dolaska u hotel posjetimo Allianz arenu. Zanimljivost za ovaj stadion jeste to da mijenja vanjske boje. Stadion je u crvenoj boji kada igra Bayern München, plava se koristi kada igra 1860 München, dok se bijela boja koristi kada igra reprezentacija Njemačke. Ukupni kapacitet stadion je između 69 000 i 70 000 navijača. Do Allianz  arene je veoma lako doći gradskim prevozom, pošto je od centra udaljen nekih 15-ak minuta vožnje. Nakon obilaska stadiona te grupnog  fotografisanja onih koje smo uspjeli skupiti, idemo prema centru Minhena. Vodič puta nam usputno objašnjava neke od građevina sa slika kako su  nastale i kada. Prolazeći kroz grad dolazimo i do hotela u kojem smo smješteni.Hotel Holiday Inn express München je mjesto gdje smo prenoćili iduće dvije noći. Nakon prijave u hotel i odmora, navečer se okupljamo i pravimo grupni odlazak na doček Nove godine na Marienplatz. Uz veoma veliki i dugotrajni vatromet tokom noći dočekali smo i Novu 2017-tu godinu.

U jutarnjem terminu, nakon doručka, grupa je imala opciju da bira ko želi da ide ZOO vrt sa vodičem ili da svoje slobodno vrijeme provedu u individualnim aktivnostima kao što su šetnja po gradu ili obilazak ostalih znamenitosti u Minhenu. Neke od njih je i već spomenuti Marienplatz, koji je centralni trg u Minhenu gdje se dešavaju brojni  događaji, ili Karlsplatz koji se nalazi u neposrednoj blizini Marienplatza.Nakon doručka i odjave iz hotela napuštamo gradsku jezgru Minhena i idemo u Olimpija centar u šoping. U šopingu se zadržavamo otprilike neka tri i po sata odakle nastavljamo put prema BiH uz kraća zadržavanja. Pri povratku smo trebali svratiti u Salzburg i Mozartovu kuću, ali zbog velikih gužvi i mraka, koji je već pao, putnici su zatražili da se odgodi taj advent. Na krajnje odredište u Sarajevo dolazimo u ranim jutarnjim satima.Što se tiče same organizacije puta i smještanja možemo reći da je ekipa Kantić touristika odradila odličan posao. Put je prošao u maksimalno dobroj atmosferi uz pravovremene intervencije vodiča i vođe puta. Jedini problem je bila granica gdje smo izgubili dosta vremena, ali to je faktor na koji ni organizator ni putnici nisu mogli uticati. Smještaj je bio na nivou, kao i planirali izleti i obilasci. Vozači i vodič su kvalitetno odradili svoj dio posla, pa nije bilo zamjerki ni na taj segment. Što se tiče vozila, možemo reći da je i ono bilo na visini zadatka pošto se Kraljica pokazala i dokazala u najboljem svjetlu nudeći nam brzu, efikasnu i izrazito udobnu i komfornu vožnju.

Sve u svemu, ekipa Portala BHBus.ba daje čistu desetku organizatorima i zahvalna je kompaniji Kantić touristik na pruženoj prilici da iz prve ruke prikažemo njihov način rada.