Naslovnica Novosti Volvo 7900 Electric Hybrid – autobusi za Värnamo

Volvo 7900 Electric Hybrid – autobusi za Värnamo

2291
0
PODIJELI

Na ulicama gradića Värnamo, na jugu Švedske, od jeseni ove godine, gradski saobraćaj će obavljati isključivo elektrificirani autobusi Volvo 7900 Electric Hybrid. To će biti prvi grad u Švedskoj sa tako uređenim gradskim saobraćajem. To je moguće, jer se radi o gradiću sa 19.000 stanovnika.

„Zaista je impresivno da je Värnamo odlučio da preuzme ulogu predvodnika i stvori održiv javni transportni sistem zasnovan na našim hibridnim autobusima. Električno pokretani autobusi su budućnost javnog transporta, kako za velike gradove, tako i za mala mjesta“ objašnjava Martin Spjern, menadžer Volvo Buses.Elektrifikacija Värnamovih autobusa će doprinijeti privlačnijem javnom transportu i boljem urbanom ukruženju, sa manje buke i nižim nivoom zagađenja. Istovremeno, autobusi će saobraćati češće, na većem broju novih linija. Cilj je učetverostručiti broj putovanja u javnom transportu, u trogodišnjem periodu.

„Sa ovim potezom, poduzeli smo još jedan korak u stvaranju atraktivnog grada sutrašnjice, sa pogledom čvrsto uperenim u razvoj po mjeri čovjeka (human-centric), te rast populacije u našoj opštini na 40.000 stanovnika, do 2035. godine.“ kaže Behnam Sharo, gradski arhitekt Värnama.

„Veoma smo zadovoljni sa ovom investicijom, pokazujemo mogućnosti i prednosti, kada se radi o novim tehnologijama, čak i kada se govori o gradovima izvan Švedske.“ kaže Rune Backlund, regionalni političar.

Volvo 7900 Electric Hybrid bus radi tiho na električni pogon, bez izduvnih gasova, na 70% svojih vožnji. Punjenje baterija na stanicama za punjenje traje svega 3 do 4 minute, što je sasvim dovoljno. U odnosu na standarne dizel autobuse, ovi električni, troše 60% manje energije.

Autobusi koji će saobraćati u Värnamu će koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, a kao gorivo će koristiti HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), dakle obnovljivo gorivo, čime će se aktivna emisija CO2 smanjiti za 90%.

Hibridni autobusi u Värnamu će koristiti stanice za punjenje kompanije AAB, po principu ključ u ruke, dok će Volvo biti zadužen za njihovo održavanje, po fiksnim mjesečnim troškovima. Program elektrifikacije javnog transporta u Värnamu je zajednički napor providera Jönköpings länstrafik i operatora Nettbuss.

Hibridni i električni autbusi Volvo, već saobraćaju u gradovima: Gothenburg, Stockholm, Hamburg, Luxemburg i Curitiba.

O autobusu Volvo 7900 Electric Hybrid:

  • Kreće se na električni pogon na 70% rute
  • Bešuman i bez emisije polutanata tokom vožnje na električnu energiju
  • Troši 60% manje energije u odnosu na odgovarajući dizel autobus
  • Emisija CO2 manja je za 75–90 % (u zavisnosti kakvo gorivo koristi)
  • Pokreću ga elektromotor sa baterijama i mali dizel motor
  • Baterije se mogu dopuniti za 3 do 4 minute

ABB OppCharge (Opportunity Charging) stanice:

  • Otvorena stanica za punjenje (između stanice i vozila)
  • Snaga punjenja 150 ili 450 kW.
  • Sklopivi krovni pantograf se prislanja uz stanicu za punjenje, što je sigurno i jeftino rješenje
  • Tokom punjenja preko pantografa, ostvaruje se komunikacija između autobusa i stanice putem WiFi konekcije

izvor: kamioni.ba