Naslovnica Novosti Scania obnavlja autobuski prevoz u Iranu

Scania obnavlja autobuski prevoz u Iranu

2068
0
PODIJELI

Scania je potpisala nacrtni ugovor sa iranskom pokrajinom Isfahan i Shahr-e Atiyeh, investicijskom kompanijom, o isporuci 1350 autobusa za javni prevoz za Isfahan i četiri iranska grada. Prvi od ovih novih autobusa će biti u funkciji krajem 2017. godine.Dva memoranduma o razumijevanju su potpisana u Teheranu u prisustvu švedskog premijera Stefan Lofvena i ministrice Švedske za EU poslove i trgovinu Ann Linde. Memorandume su potpisali predsjednik i izvršni direktor Scania, Henrik Henriksson i Hamid Akbari Rad, iz Oghab Afshan koja je Scania partner u Iranu, sa guvernerom pokrajine Isfahan i generalnim direktorom kompanije Shahr-e Atiyeh.

Postoji jasna potreba da se proširi i obnovi autobuski prevoz u Iranu. Sa dva memoranduma o razumijevanju, Isfahan, koji se nalazi 450 km južno od Teherana, i još četiri vodeća iranska grada, dobit će održiva rješenja javnog prevoza. Scania i Oghab Afshan će isporučiti Isfahanu 350 autobusa, dok će, prema okvirnom sporazumu, kompanija Shahr-e Atiyeh dodatno finansirati do 1000 novih autobusa.

Zagađenje vazduha u iranskim gradovima se stalno povećava u posljednjih nekoliko godina, otežavaju ekonomsku aktivnost, ali i svakodnevni život. U saradnji sa iranskim vlastima, Scania je razvila rješenja koja će osigurati da se lokalne emisije štetnih tvari svedeu na minimum sa trenutnim kvalitetom goriva. Novi autobusi za Isfahan i ostale gradove će imati motor koji nudi najniži nivo štetnih emisija u zemlji.

Iran je jedno od deset najboljih globalnih tržišta za autobuse za Scaniju. Oghab Afshan, koji se nalazi u privatnom vlasništvu, je partner i distributer Scania autobusa u Iranu od 2000. godine. Kompanija zapošljava blizu 1100 osoba, ode čega 860 otpada dikretno na proizvodnju autobusa.

“Zajedno s našim partnerima, imamo snažnu prisutnost u Iranu sa sveobuhvatnim industrijskim operacijama i širokom servisnom mrežom”, kazao je predsjednik i izvršni direktor Henrik Henriksson, te nastavio: “Radujemo se daljem razvoju ovog tržišta kako bi pružili najbolje usluge i održiva transportna rješenja za naše klijente”.