Naslovnica Novosti Novi Tourliner dobitnik međunarodne nagrade za dizajn

Novi Tourliner dobitnik međunarodne nagrade za dizajn

3288
0
PODIJELI

Novi Neoplan Tourliner dobitnik je prestižne iF (International Forum Design) nagrade za dizajn u kategoriji Automobili/Vozila/Motocikli. Nagrađeni, među kojim su i sportski automobili i motocikli renomiranih proizvođača, su svoje nagrade primili na svečanoj ceremoniji, koja je održana 10. marta u Minhenu.Sve u svemu, bilo je 5575 kandidata od 2675 učesnika iz ukupno 59 zemalja. “Mi smo, naravno, veoma uzbuđeni što je Neoplan Tourliner priznat kao izuzetno vozilo, posebno s obzirom na obilje odličnih i inovativnih kandidata”, kazao je Stephan Schönherr, potpredsjednik sektora Autobuski dizajn u MAN Truck & Bus.

Odluka žirija, koji je brojao 58 stručnjaka iz oblasti dizajna iz 19 zemalja, priznao je da čak i autobus iz standardnog segmenta može biti izuzetno atraktivan.

Nagrada iF Design je međunarodno priznata oznaka za dobar dizajn i dodjeljuje se od 1953. godine. Nagrađeni su izabrani na temelju fiksnih kriterija, kao što su vanjski izgled i oblik proizvoda, kao i aspekata kao što je nivo inovacija, ergonomije, funkcionalnosti i kategoije eko-friendliness. “Nagrada je veliko priznanje za naš dizajnerski tim. On naglašava inovativan, elegantan i visoko kvalitetnu izgradnju Neoplan Tourlinera”, kazao je Schönherr.

Od posebnog značaja je tzv. padajući rep komete, koji se nalazi na kupoli vjetrobranskog stakla i ide dalje na krov te već višestruko nagrađivani Neoplan redizajnirani farovi. “LED dnevna svetla čine osvijetljeni prsten, poznat kao ‘Angel Eyes’ i imaju izuzetno dinamičan efekt. To je dizajn koji se često nalazi kod sportskih automobila”, nastavio je Schönherr. Unutrašnjost vozila je također impresivna – sofisticirani koncept rasvjete sa indirektnom LED rasvjetom, jaki kontrasti sa sivim i bež tonovima, kao i ugodne boje dolaze formiraju koncept boja i osiguravaju rafiniranu, prostranu i svijetlu atmosferu.

Međutim, Tourliner, koji je prvi put predstavljen tržištu tokom 2016. godine na IAA sajmu komercijalnih vozila, nudi puno više od čisto estetskog izgleda. On također pruža prvoklasnu udobnost za vozača i putnike, bezbroj sigurnosnih karakteristika, odlične performanse u vožnji i nisku potrošnju goriva. To je sve zahvaljujući motoru i optimiziranom pogonskom sklopu, kao i novom dizajnu eksterijera, koji je poboljšao aerodinamiku vozila za više od 20 posto. “Neoplan Tourliner je divan primjer kako estetika i funkcionalnost mogu ići ruku pod ruku”, završio je Schönherr.