Naslovnica Ekskluzivno Fojnica prijevoz: Prošla godina odlična, ove godine idemo još bolje

Fojnica prijevoz: Prošla godina odlična, ove godine idemo još bolje

5798
0
PODIJELI

Saradnja sa kompanijom Fojnica prijevoz postoji skoro od samog osnivanja projekta BHBus, a za vikend smo imali priliku i da ih posjetimo te da popričamo o svim aktuelnim temama u ovoj kompaniji, ali i o prošlogodišnjim rezultatima. Domaćin nam je bio i ujedno direktor kompanije Davor Bošnjak.Razgovor smo počeli sa ocjenom prošlogodišnjeg rada, a gospodin Bošnjak nam je rekao: “Naš rad se bazirao i na vanlinijskom i linijskom saobraćaju. Linijski saobraćaj se uglavnom odnosi na gradsko-prigradski segment te dvije kantonalne linije na kojim Fojnicu povezujemo sa Kiseljakom i Kreševom. Pošto je cijela situacija sa redovnim linijskim prevozom u BiH trenutno problematična, što zbog nedostatka radnika, što zbog sve manjeg broja djece u školama, ipak možemo reći da smo zadovoljni sa ovim segmentom.” Naši članovi su imali priliku vozila sa natpisom Fojnica prijevoz viđati širom BiH, pa je gospodin Bošnjak nastavio: “Vanlinijski segment našeg poslovanja je nešto na što smo posebno ponosni kada govorimo o rezultatima iz prošle godine. U odnosu na 2015. godinu broj vanrednih vožnji se značajno povećao što je svakako dobar pokazatelj. Uglavnom se radilo o vanrednim vožnjama za škole, razna udruženja i kolektive, ali i turistički prevozi za druge agencije.”Obavezno smo se morali dotaći i voznog parka. Dobili smo informaciju da vozni park trenutno broji 13 vozila i da ima kapacitete da prevozi grupe od šest pa do 57 putnika. “Prošle godine smo uvezli 17 Temsa Safari autobusa, četiri Mercedes Sprintera i tri VW Craftera. Od toga smo prodali čak 12 Temsi, dva Craftera i jedan Sprinter. Tako da smo bili veoma aktivni i na tom polju” – naglasio je Bošnjak.

Jedno od mnogobrojnih vozila koje je napustilo vozni park bio je i Neoplan Starliner N516 SHD, koji je prodan kompaniji Turbo Start iz Živinica. Pošto je vozilo ostavilo odličan dojam kod Fojnica prijevoz, logičan je bio slijed i da se nabavi još jedno takvo vozilo. Novi Starliner N516 SHD je u novi dom stigao početkom marta. Vozilo je kupljeno od švicarskog Postbusa, koji se zaista odlično brinuo za vozilo, a u to smo se mogli i sami uvjerili prilikom obilaska vozila. Neoplan Starliner N516 SHD je autobus visoke turističke klase, veoma atraktivnog izgleda, iznimno markantnog i zanimljivog dizajna sa veoma bogatom tehničkom opremom. Ovo je autobus koji je svojim dolaskom na autobusku scenu napravio pravu revoluciju i koji pruža dosta komfora, udobnosti i sigurnosti tokom dugih putovanja.

Novi ljepotovan u floti je 2004. godina i ima motor od 410 KS. Opremljen je sa udobnih 48 Kiel sjedišta sa kožnim naglavcima, koja pružaju i dosta komfora za noge. Starliner predstavlja perjanicu Neoplanove ponude pa zbog toga vozilo ima i full opremu, a mi ćemo samo izdvojiti audio/video sistem, klima uređaj, WC, frižider i kafe aparat.Poseban šmek cijelom vozilu daju detalji drveta koji se nalaze na sjedištima i ostalim dijelovima autobusa, čime vozilo odiše posebnom dozom ekskluzivnosti. Vožnju će sigurnom i udobnom osigurati i 12-stepeni AS Tronic automatski mjenjač, retarder, tempomat i ostali potrebni sigurnosni sistemi. Trebamo spomenuti i da je vozilo prešlo svega 523.000 kilometara.

Vlasnik kroz smijeh kaže da je to bila ljubav na prvi pogled: “Informacije o prodaji sam dobio od poznanika. Tražio sam dodatne informacije i slike. Kada sam ih dobio to je bilo to. Ljubav na prvi pogled. Poslije smo otišli na licitaciju i kupili autobus. Jednostavno je tako moralo biti”. Vozilo će biti angažovano isključivo na vanlinijskom prevozu i za rad sa turističkim agencijama. Dobra vijest je i ta, da je već vozilo zakupljeno skoro pa cijelo ljeto.Međutim, Starliner nije jedina prinova u ovoj kompaniji. Tu se nešto od ranije nalaze i tri Temse Safari. Sve tri Temse su 2005. godina i imaju MAN motore od 360 KS. Dvije od njih su sa ručnim mjenjačima od šest brzina, dok je treća automatik. Sva tri autobusa imaju klimu, kapacitet od 53+1+1 sjedišta, mikrofon, radio, frižider, a dvije imaju i video opremu. Vozila imaju raspon kilometara od 400-650.000. Vlasnik napominje da su sva tri vozila na prodaju, te da više informacija možete dobiti direktno u kompaniji. U vozni park za par dana stiže i jedan VW T6 koji će služiti za prevoze VIP i manjih grupa.Naše druženje smo završili sa planovima za ovu godinu, na što nam je gospodin Bošnjak potvrdio da neće biti nikakvih novih linija i da će se održavati postojeće, a da se u segmentu vanlinijskog prevoza planira i povećanje rada u odnosu na 2016. godinu. Također, planira se i dalja prodaja autobusa, kao i nabavka još jednog do dva vozila, ovisno od daljih poslova.

Ekipa Portala BHBus.ba se zahvaljuje na gostoprimstvu i obećava da će i dalje pratiti sve vijesti vezane za ovu kompaniju. U nastavku pogledajte fotogaleriju novopristiglih autobusa: