Naslovnica Ekskluzivno Novi HIGER za STP Derventu!

Novi HIGER za STP Derventu!

7751
0
PODIJELI

Zahvaljujući zastupniku Pring Banja Luka, brend HIGER se solidno pozicionirao i dokazao u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Ovih dana porodica HIGER u BiH je dobila novog člana i to najnoviji model HIGER E. Ponosni vlasnik je postala kompanija STP Derventa. Osim što se radi o najnovijem modelu iz HIGERovom modelu, ovaj autobus je specifičan i po još dosta stvari.

Vozilo spada u klasu midibusa i ima dužinu od 9,3 metra, širinu od skoro 2,5 metra te visinu od 3,3 metra. Prosječna potrošnja, ovisno od uslova vožnje i terena, će biti oko 21 litar na 100 kilometara. Opremljen je sa Mercedesovim OM 906 Euro 5 motorom zapremine 6300 ccm, koji je smješten pozadi, a koji ima ukupno 280 KS. Mjenjač je ručni šestostepeni, također Mercedesov G110-6 sa retarderom, a kvačilo se od Sachsa. Osim motora, vozilo još izdvaja i veličina pneumatika od 275/70 R22.5.Model E ima samonoseću šasiju, koje koristi i Setra, a karoserija je od pocinčanog lima dok su poklopci prtljažnika i blatobrani od aluminijuma. Na vozilo je primjenjena najsavremenija elektrokatodna antikorozivna zaštita – potapanjem, a za svaki slučaj je urađena i dodatna antikorozivna zaštita donjeg dijela vozila. Kapacitet rezervoara za gorivo iznosi 230 litara. Vozilo je opremljeno ASR i ABS sistemima, hidrauličnim retarderom i ima ograničenje brzine na 105 km/h, a bitno je spomenuti da ovaj HIGER ima i protupožarni alarm i sistem automatskog gašenja požara u području motora, prtljažnog prostora i vodenog grijača, što daje novu dimenziju sigurnosti vozilu i putnicima.Unutrašnjost je opremljena podom koji je u imitaciji drveta i sa 39+1+1 sjedišta i to ne bilo kakvih nego Brusa Create 100, kakve koristi NeoMan grupacija, VDL i Van Hool. Zahvaljujući tome putnici će imati izvrsna sjedišta tokom putovanja. Naravno na raspolaganju će biti i klima uređaj te sistem grijanja. Tu je još i multimedijalni set koji se sastoji od Radio/CD/MP3/DVD uređaja, mikrofona i dva LCD monitora od 15 inča. Još jedna bitna karakteristika koju vozilo nudi su dva USB priključka u svakom redu sjedišta. Od ostale opreme vrijedi spomenuti još digitalni sat, frižider, navigaciju i LED svjetla na stepenicama.Vozačev prostor je također unaprijeđen u odnosu na starije modele. Tako se tu nalazi ISRI sjedište vazdušno ogibljeno, a raspored prekidača je postavljen tako da je uvijek pregledan i lako dostupan. Središnji prostor krasni multifunkcionalni volan sa multimedijalnim komandama i tempomatom. Retrovizori su manuelno podesivi sa grijačima što će posebno biti od velilke koristi tokom zimskih mjeseci.Atraktivnost novom modelu daje i prednja maska sa ksenon svjetlima, što posebno dolazi do izražaja na noćnim vožnjama. zadnji kraj je također redizajniran u odnosu na starije modele, tako je model E sa ovom opremom, izgledom i motorom nešto sasvim novo na autobuskom tržištu.

Kompanija STP je dodala novo i jako atraktivno vozilo u svoju ponudu i nadamo se da će imati dosta posla sa njim, a iz kompanije Pring Banja Luka najavljuju dolazak još jednog modela E u narednim mjesecima u Bosnu i Hercegovinu.