Naslovnica Novosti Škoda Electric isporučuje trolejbuse Latviji

Škoda Electric isporučuje trolejbuse Latviji

1973
0
PODIJELI

Škoda Electric, smještena u češkom gradu Plzeň, će proizvoditi pedeset novih modernih trolejbusa za Rigu, glavni grad Latvije. Ovo je dio okvirnog ugovora za ukupno 125 vozila. Na ovaj način Škoda Electric će nastaviti sa velikim isporukama ekoloških vozila, trend koji je započeo prije nekoliko godina.“U 2013. godini, potpisali smo ugovor za isporuku ukupno 125 trolejbusa za Rigu. Prema ugovoru, Škoda će glavnom gradu Latvije isporučiti model 27 Tr, niskopodni zglobni trolejbus. Ugovor uključuje i mogućnost ostvarivanja opcije za još 38 trolejbusa”, kazao je Petr Kasenčák, šef poslovanje kompanije Škoda Electric. Škoda vozila su opremljena sa pomoćnim dizel generatorom, koji je dizajniran da preuzme vožnju izvan područja sa trolejbuskim vodom. “Vozila su opremljeni sa klima uređajem i modernim informacionim sistemom, a u vozilima će biti i uređaji za brojanje putnika”, dodao je Petr Kasenčák.

Škoda Electric, koji je član Škoda Transportation Group, osvojila je tender 2013. godini za nabavku vozila gradskom prevozniku u Rigi Rigas Satiksme. Tender je također uključivao i obezbjeđivanje finansiranja za nabavku vozila u periodu od osam godina. Stoga je Češka agencija za garanciju izvoza i osiguranja uzela učešće u ovom tenderu i imala je veliki udio u uspjehu Škode.

Rigas Satiksme trenutno radi na devetnaest trolejbuskih linija i godišnje preveze 45 miliona putnika. U svom voznom parku ima 267 trolejbusa. U Rigi, Škoda trolejbusi su popularni već decenijama. Prva vozila su isporučena Rigi još 1955. godine. U periodu 2007. – 2009., Škoda Electric je Rigi isporučila 150 niskopodnih Škoda 24 Tr trolejbusa.