Naslovnica Novosti Mercedes isporučuje 600 Citara u Saudijsku Arabiju

Mercedes isporučuje 600 Citara u Saudijsku Arabiju

2175
0
PODIJELI

Saudijski autobuski prevoznik SAPTCO (SAudi Public Transport COmpany), u zajedničkom ulaganju sa francuskom kompanijom RATP – Dev (Régie Autonome des Transports Parisiens), je naručio 600 Mercedes Citara. Ovo predstavlja najveću pojedinačnu narudžbu za Mercedes Citaro gradske autobuse u historiji Daimler autobusa. Potpisivanje ugovora održano je na samitu UITP Global Public Transport u Montrealu.Početna serija od oko 200 autobusa koje će činiti solo autobusi i zglobni modeli Citaro G će biti isporučeni kupcima već 2018. godine. Preostalih 400 vozila će biti isporučeno do 2020. godine. Vozila će biti raspoređena u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, gdje će u većini slučajeva raditi na novoosnovanoj BRT liniji. Ovaj veliki posao će biti rađen sa Daimlerovim partnerom za Bliski istok i Sjevernu Afriku, a čije je sjedište u Dubaiju.

“Oduševljeni smo što imamo priliku da ponovo sarađujemo sa našim dugogodišnjim partnerom SAPTCO, kako bi pružili visok standard za lokalni javni prevoz u Rijadu”, objasnio je Hartmut Schick, šef Daimler Buses. “Počašćeni smo ovim povjerenjem koje je SAPTCO uložio u nas. To još jednom ukazuje na činjenicu da zahvaljujući našim visokokvalitetnim proizvodima nastavljemo da rastemo na profitabilan način i izvan naših ključnih tržišta”.Ovaj posao je važan korak u partnerstvu između Daimler Buses i dva autobuska prevoznika SAPTCO i RATP Dev. SAPTCO je već dugogodišnji Mercedesov klijent koji je 2016. godine kupio više od 200 Mercedes Travega SHD. Ova narudžba za 600 Mercedes Citara je prvi veliki posao u sektoru gradskih autobusa.

400 Mercedes Citaro G i 200 Mercedes Citaro solo autobusa će biti posebno prilagođeno za rad u vrućim pustinjama Saudijske Arabije. Paket opreme sadrži takve stavke kao što su unaprijeđen klima uređaj, ventilatori u vratima te zatamnjeni bočni prozori. Unutrašnjosti i vanjski dizajn vozila će također biti posebno dizajniran za potrebe kupaca u Rijadu.

Vozila su opremljena sa najnovijim IT sistema. Svi autobusi su opremljeni sa Wi-Fi, 18-inčnim ravnim ekranima u putničkom prostoru i sistemom za bezgotovinsko plaćanje karticama.