Naslovnica Ekskluzivno Jelinak vlasnik prvog bh. novog Tourlinera!

Jelinak vlasnik prvog bh. novog Tourlinera!

6662
0
PODIJELI

Nakon Hrvatske (tri komada) te Srbije (jedan + jedan troosovinac u najavi) i Bosna i Hercegovina je dočekala svog prvog novog Neoplan Tourlinera! Jelinak iz Žepča se može pohvaliti da prvi u našoj zemlji ima najnoviji primjerak iz Neoplanove kuhinje. Gospodin Mario Adžić prilikom naše posjete nije krio svoje zadovoljstvo ovom nabavkom i činjenicom da među prvim imaju vozilo koje zadovoljava Euro 6C standarde i vozilo koje je najnaprednije u tehnološkom smislu.O samom izgledu vozila ne treba trošiti puno riječi. Novi Tourliner je nastavio tradiciju Neoplan modela koji nude izuzetno atraktivan dizajn, uz ostale pogodnosti kao što su udobnost, efikasnost i mala potrošnja. Od zvanične prošlogodišnje prezentacije, ovaj model je dobitnik raznih priznanja od kojih se svakako najviše ističe iF (International Forum Design) nagrada za dizajn u kategoriji Automobili/Vozila/Motocikli. Dovoljno je samo spomenuti xenone na prednjoj maski i LED lampice u zadnjem dijelu i nezaobilazna redizajnirana bočna lajsna, karakteristična za ovaj model.

Kao što smo već spomenuli, novi Tourliner ima Euro 6C MAN motor koji u kombinaciji sa AS Tronic 12-stepenim mjenjačem daje 420 konjskih snaga. Posao vozaču će olakšati i Efficient Cruise, tempomat te ZF intarder. Kada govorimo o sigurnosti vozača i putnika, za to će se tokom putovanja pobrinuti EBS sa ASR i ABS, ESP, EBA i LGS sistemi. Dodatna sigurnost je obezbjeđena preko kamere na zadnjim vratima te kamerom za vožnju unazad.Malo ćemo se još zadržati kod vozačevog prostora i istaći da je sjedište vozača ISRI ProActive 2, koje je urađeno u kombinaciji kože i sivog štofa sa posebnom klimom i grijanjem. Sjedište vozača je urađeno također u kombinaciji kože i sivog štofa. U radnom prostoru se ističe i kožni multifunckionalni volan. Vozilo je opremljeno i retrovizorima koji su elektronski podesivi i grijani što će posebno doći do izražaja u zimskim hladnim jutrima.

Unutrašnjost novog Tourlinera također plijeni pažnju sa novim izgledom, kao i cjelokupnim dojmom koji je i više nego pozitivan. Pod je urađen u imitaciji parketa, a centralni prostor ima kapacitet od 49 sjedišta. U vozilo su ugrađena Kiel Exclussivo Plus sjedišta sa velikim kožnim naglavkom i dodatnim bočnim opšivima. Novi ljubimac u voznom parku je opremljen sa MMC (Multi Media Coach) Multimedia setom, cd/dvd/mp3 playerom i dva 19” monitora. Pošto smo već zagazili u ljeto i u borbu sa vrućinama, do izražaja će doći pojačana Konvektina klima kapacieta 35,5 kW.Vozilo je opremljeno i sa inverterom snage 1600 W i tri utičnice. Ovaj kapacitet omogućava i naknadno ugrađivanje još utičnica i USB priključaka. Od ostalog vrijedi istaći da vozilo posjeduje još i toalet, frižider, rezervoar za gorivo kapaciteta 525 litara i smještajni kapacitet prtljaga od 10 m3

Vozilo je danas već bilo na liniji za Njemačku, a za koji dan ga očekuje i službeno uniformisanje u “dres” kompanije Jelinak. Ovom prilikom zahvaljujemo se Mariju, Valentini i cijelom kolektivu kompanije na informacijama i slikama te s nestrpljenjem očekujemo nove fotografije prvog bh. novog Tourlinera.