Naslovnica Novosti Mercedes autobusi i u Keniji

Mercedes autobusi i u Keniji

2369
0
PODIJELI

Daimler grupa donosi dva nova modela autobusa na važno afričko tržište Kenije. To je odgovor Daimlera na rastuću potražnju u istočnoj i centralnoj Africi za udobnim i sigurnim autobusima za prevoz putnika. Oba modela autobusa izgrađena su u Najrobiju u saradnji sa lokalnim prodajnim partnerom DT Dobie Kenya za domaće tržište i izazovnim uslovima na putu.

Gradski autobus Mercedes-Benz 917 je idealan za prevoz putnika na urbanim linijama ili za školski prevoz i može da primi do 37 ljudi. Prostrani Mercedes-Benz 1730 je dizajniran za putovanja na dužim relacijama i ima mjesta za oko 60 putnika. Sa ukupnim tržištem do 2500 novih vozila godišnje, Kenija je jedno od najvažnijih tržišta za prodaju autobusa u centralnoj i istočnoj Africi. Daimler grupa je aktivna u Keniji od 1950. godine.

Ulrich Bastert, šef marketinga, prodaje i korisničkih usluga u Daimler grupi, o pokretanju novih vozila je kazao: “Veoma sam ponosan što smo predstavili dva nova Mercedes-Benz autobusa za Keniju – zajedno sa našim partnerom DT Dobie. Sa našim proizvodima, pouzdanim servisom i brigom o kupcima koju DT Dobies pruža siguran sam da ćemo ubjediti klijente da se odluče za naša vozila”.

U Keniji se zbog uslova puteva trenutno u najvećem broju koriste kamionske šasije za autobuse. Međutim, zbog relativno teških suspenzija i visokih stepenica na ulasku, udobnost putnika je niska. Nasuprot tome, dva nova modela autobusa su izgrađena na provjerenim šasijama 917 (sa dozvoljenom bruto težinom vozila od 10,4 tona) i 1730 (18 tona). One dolaze iz Daimlerovih fabrika iz gradova Chennai (Indija) i Sao Bernardo do Campo (Brazil). Obje šasije su se već dokazale u praksi na teškim pravcima u Indiji i Brazilu. Šasija će biti locirana lokalno i nadograđena karoserijom od strane certifikovanih proizvođača karoserija u Keniji u skladu sa Daimler standardima.Oba modela autobusa postavljaju nove kriterije za tržišta u ovom dijelu Afrike u smislu udobnosti, sigurnosti i pouzdanosti. Na primjer, Daimler je jedini proizvođač autobusa na tržištu Kenije koji u svoje autobuse ugrađuje ABS kočione sisteme i precizne upravljačke sisteme.

U februaru 2016. godine Daimler AG je otvorio svoj regionalni centar za istočnu, centralnu i zapadnu Afriku u Najrobiju. Od tada je centar odgovoran za cijeli portfolij komercijalnih vozila u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Africi, od lakih do teških kamiona i od minibusa do velikih turističkih autobusa. Prodaja i marketinške aktivnosti pokrivaju kamioni marke Mercedes-Benz i Fuso, kao i Mercedes-Benz autobuse.

Pored Kenije, region istočne, centralne i zapadne Afrike pokriva još 40 tržišta, uključujući Nigeriju, Tanzaniju, Kamerun i Ganu. Ona obuhvata ukupno 770 miliona stanovnika i nudi dugoročni potencijal za visok rast prodaje. Strane direktne investicije predstavljaju dodatni dokaz dinamičnog razvoja u ovom regionu bogatom resursima. U skladu sa rastom privrede u cjelini, očekuje se da se transportni sektor i prateća potražnja za komercijalnim vozilima dodatno poveća.