Naslovnica Novosti Qbuzz postao dio Busitalia

Qbuzz postao dio Busitalia

1582
0
PODIJELI

Nederlandse Spoorwegen (Holandske željeznice) našao je novog vlasnika za svoju holandsku autobusku podružnicu Qbuzz. Od sada će ova divizija pripadali kompaniji Busitalia. Novi vlasnik je nedavno potpisao kupoprodajni ugovor. Busitalia je dio italijanskog Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group).

Nederlandse Spoorwegen je započeo prodaju Qbuzz-a u julu 2016. godine. Obnovljena strategija Qbuzz-a je bila fokusirana na glavnu stručnost, a to su pružanje usluga prevoza sa glavnih željezničkih mreža i povezanih međunarodnih željezničkih usluga, nadgledanje mreže stanica te princip putovanja od vrata do vrata. Sa svojim glavnim fokusom na željeznicu, Nederlandse Spoorwegen je odlučio da prestane da nudi prevoz autobusom i tramvajem, te je stoga pokrenuo postupak prodaje.

Busitalia je stabilna kompanija i veoma iskusna u radu autobuskih službi. U sjevernoj i centralnoj Italiji na ovim poslovima imaju zaposlenih oko 4000 radnika. Vozni park sastoji se od 2300 autobusa, 46 vozova, 18 tramvaja i 7 trajekata. Busitalia svake godine prevozi oko 230 miliona putnika. Godišnji promet iznosi 350 miliona eura. Busitalia naglašava važnost visokog kvaliteta, inovativnosti i održivosti u svim uslugama koje pružaju.

Busitalia je dio italijanskog Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group) i posredno je u 100% vlasništvu italijanske vlade. FS Group posluje u nekoliko zemalja, a godišnji promet iznosi 8,5 milijardi eura.