Naslovnica Novosti Svaki četvrti kontrolisani autobus za prevoz djece u školu u ZDK neispravan

Svaki četvrti kontrolisani autobus za prevoz djece u školu u ZDK neispravan

2092
0
PODIJELI

Početkom mjeseca septembra, tačnije sa početkom školske godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona realizovali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti motornih vozila kojim se vrši prijevoz učenika. Akcija je realizovana u saradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, gdje su vozila, nakon izvršene kontrole i uočene neispravnosti, upućivana na vanredni tehnički pregled.

Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema prijevozničkim firmama i vozačima, zbog činjenja naznačenih prekršaja, shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a sankcionisani su počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Prilikom ove akcije kontrolisano je ukupno 66 autobusa, vlasništvo 23 prijevozničke firme. Na vanredni tehnički pregled su upućena 34 autobusa, od kojeg broja je 15 autobusa isključeno iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti. To znači da je 44,1% neispravnih autobusa od ukupnog broja autobusa upućenih na vanredni tehnički pregled.

Zbog utvrđenih prekršaja, u ovoj akciji je izdato 48 prekršajnih naloga, od čega 16 prekršajnih naloga pravnim licima, 16 prekršajnih naloga odgovornim osobama u pravnim licima i 16 prekršajnih naloga vozačima.

Uzimajući u obzir navedene podatke, kao i rezultate analiza izvršenih nakon sprovedene akcije, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava sva pravna lica koja se bave prijevozom putnika, kao i sve druge učesnike u saobraćaju, da ne stavljaju u promet i pogon vozilo koje je tehnički neispravno, kako ne bi ugrozili svoju sigurnost, sigurnost lica koja prevoze i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Također, naglašavamo da će se i u narednom periodu, sa ciljem unapređenja postojećeg stanja, sprovoditi slične akcije u saobraćaju, koje će biti usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da upravljaju motornim vozilima koja ne zadovoljavaju kriterije tehničke ispravnosti, kako bi se bezbjednost odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona podigla na što veći nivo.

izvor:zenit.ba