Naslovnica Novosti CET 2017: Iveco Evadys

CET 2017: Iveco Evadys

2606
0
PODIJELI

Iveco Evadys je na ovogodišnjem Coach Euro Testu jedini “niski” autobus, ali to mu nije nikako hendikep, nego naprotiv, možda baš u tome i leži njegov adut za pobjedu. Rođen svestran i dizajniran za regionalne i dugolinijske rute, aerodromske transfere, organizovane turističke ture i izlete, novi Evadys je savršeni poslovni partner za sve prilike. Iz Iveco Busa poručuju da je Evadys jedini model na tržištu sa DNK Crosswaya i iskustvom Magelysa (Coach of the Year 2015).Novi Evadys je pravi šampion u pogledu operativne svestranosti pošto nudi više prostora za prtljag od običnog međugradskog autobusa (do 12 m3), veće uštede goriva od HD turističkog autobusa i veći kapacitet nosivosti. Ovo vozilo je idealno za rute koje su skraćene mnogim zaustavljanjima (manje pogodne za klasične turističke autobuse), ali koje su dovoljno duge da moraju pružiti performanse i udobnost.

Novi Evadys se proizvodi u postrojenju koje se nalazi u mjestu Vysoké Mýto u Češkoj Republici. Ova fabrika ima tradiciju pravljenja autobuse dužu od 120 godina, što je za Iveco Bus svakako dodatna pogodnost.Na raspolaganju su dvije dužine (12 i 13 metara) i tri tipa vrata koja zadovoljavaju različite operativne uslove:
– Jednostruka srednja vrata kada je potreban toalet kod drugih vrata,
– Jednostruka srednja vrata kako bi se omogućio maksimalan prtljažni prostor,
– Dvostruka srednja vrata za smještaj lifta, koji se koristi za korisnike sa ograničenim kretanjem,
kao i 15 različitih konfiguracija su i više nego dovoljne kako bi se napravio novi Evadys – idealno svestrani autobus. Posebno je interesantna ova verzija sa dvoja zadnja vrata, a koja donosi revoluciju. Naime, dvokrilna vrata nisu iste širine, nego je jedno krilo znatno šire od drugog.

Dostupni su različiti tipovi mjenjača (ručni, robotizovani i automatski) koji omogućavaju da se izabere optimalno rješenje za  svaku specifičnu aplikaciju vozila. Za razliku od mjenjača, u kombinaciji je samo jedan motor i to Iveco Euro 6 sa 400 KS. Što se tiče sjedišta dostupna su četiri tipa sjedišta, a kapacitet putnika se kreće od 53 do 59.Evadys je testiran u ekstremnom saobraćaju i klimatskim uslovima, od -30 ° C do + 50 ° C, na kojim je prešao više od 2 miliona kilometara koji su se sastojali od raznih funkcionalnih testova kao i testova izdržljivosti. Novi Evadys garantuje maksimalne performanse, jačinu i pouzdanost na svim putevima, zajedno sa visokim nivoom udobnosti putovanja za putnike.

Pobjednik, i dobitnik prestižne titule Coach of The Year 2018, bit će objavljen 19. oktobra u prvoj večeri, takozvanoj Night of Awards, na Busworld Kortrijk u Belgiji. Tada će predsjednik međunarodnog žirija, Tom Terjesen, s ponosom izreći: And, the winner is … možda Iveco Evadys?