Naslovnica Novosti CET 2017: VDL Futura FDD2

CET 2017: VDL Futura FDD2

2722
0
PODIJELI

Nakon jedinog “niskog” autobusa na ovogodišnjem Coach Euro Testu, predstavljamo i jedini dvospratni autobus, koji je ujedno i zadnji takmičar na ovom testu – VDL Futura FDD2. Ovaj dvospratni model je nasljednik nekadašnjih Berkhof Axial 100 i VDL Synergy, te je njegovim predstavljanjem, 2015. godine, zaokružena gama Futura modela.

Moderan dizajn i glatke linije ovom autobusu daju skladne proporcije i atraktivan izgled. Dobar dizajn se ogleda i u dobroj aerodinamici, koja smanjuje i potrošnju goriva, što je odlika svih Futura modela. VDL Futura FDD2 je rađena od lake modularne konstrukcije, a najbolji primer za to je novo razvijena međuspratna konstrukcija od sendvič materijala. Dolazi u dvije dužine, sa maksimalnim prtljažnim prostorom od 9,3 kubna metra i maksimalnim kapacitetom od 96 putnika. Tradicionalno, sve VDL autobuse pokreće DAF motor, pa je tako i u ovom slučaju, a radi se o Euro 6 motoru snage 510 KS.Prostor za putnike je odlično uređen, a visina palube iznosi 1855 mm. Velika pažnja posvećena je i udobnosti te komforu vozača, koji raspolaže sa velikim prostorom uz zavidnu preglednost. Upravo je tu i jedna od inovacija koju donosi VDL na tržištu dvospratnih autobusa – vozaču je povećano vidno polje zakošenjem međuspratne konstrukcije ka gore, pa mu je na taj način obezbeđen veći vjetrobran, a samim tim i bolja preglednost.Ovaj spratni autobus odlikuju i odlične manevarske sposobnosti za jedan ovakav autobus, a naravno ni sigurnost nije zanemarena pošto je vozilo opremljeno sistemima kao što je AEBS (Advanced Emergency Braking System), ACC (Adaptive Cruise Control), LDWS (Lane Departure Warning System), DDDS (Driver Drowsiness Detection System, Hill Hold (sistem za pomoć u kretanju na uzbrdici) ili ESP (Electronic Stability Program).

Pobjednik, i dobitnik prestižne titule Coach of The Year 2018, bit će objavljen 19. oktobra u prvoj večeri, takozvanoj Night of Awards, na Busworld Kortrijk u Belgiji. Tada će predsjednik međunarodnog žirija, Tom Terjesen, s ponosom izreći: And, the winner is … možda VDL Futura FDD2?

izvor:proauto.ba