Naslovnica Novosti Rekordna narudžba Solaris autobusa za Viljnus

Rekordna narudžba Solaris autobusa za Viljnus

1457
0
PODIJELI

Predstavnici kompanije Solaris Bus & Coach potpisali su ugovor sa autobuskim prevoznikom UAB “Vilniaus viešasis transportas” iz Viljnusa, za isporuku 150 Urbino autobusa nove generacije. 100 naručenih vozila su 12-metarski autobusi, a ostalih 50 su zglobni autobusi. To je najveći ugovor za jednokratnu isporuku autobusa u Litvaniji od 1990. godine.Cjelokupan posao za litvansku prestolnicu pokriva isporuku i finansiranje 100 novih Solaris Urbino 12 i 50 Urbino 18 autobusa, a posao je vrijedan preko 40 miliona evra. U skladu sa uslovima potpisanog dogovora, prvi autobusi će na cestama Viljnusa biti u martu 2018. godine, dok će se ostatak vozila dostaviti do kraja 2018. godine. Finansiranje će osigurati lokalna banka Luminor.

“Ponosni smo na naš doprinos modernizaciji autobuskog voznog parka u Viljnusu. Prvi Solaris Trollino trolejbusi su stigli ovdje 2004. godine, a osam godina kasnije u grad su stigli autobusi na gas, dok će ćemo uskoro isporučiti 150 Urbino autobusa najnovije generacije za stanovnike Viljnusa. Ovaj posao otvara potpuno novo poglavlje u odnosima između Solarisa i najvećeg autobuskog prevoznika u Litvaniji”, kazao je Zbigniew Palenica, potpredsjednik Solarisa zadužen za prodaju i post-prodaju.Vozila za UAB će biti opremljena motorima koji ispunjavaju visoko restriktivne standarde emisije Euro 6. Urbino 12 autobusi će imati Cummins motor, dok će se u zglobnim autobusima koristiti DAF motori. Da bi vozačima pomogao da postignu ekonomičnu vožnju, svako vozilo će biti opremljeno Ekonomizatorom – sistemom za registraciju potrošnje goriva i stila vožnje.

Osim standardne opreme, autobusi će takođe imati niz drugih poboljšanja koji će ići u korist vozača i putnika, kao što su: sistem brojanja putnika, klima uređaj dostupan u cijelom vozilu i besplatan pristup WiFi mreži. Putnici koji koriste javni prevoz, takođe će moći da dopune svoje mobilne telefone koristeći jedan od dostupnih USB portova. CCTV sistem će biti instaliran kako unutar autobusa, tako i izvan njega, kao i najsavremeniji informativni sistem za putnike. Za još veću sigurnost u vožnji, alkometar će biti instaliran odmah pored instrument table. Ovaj uređaj spriječava pijane vozače da upale vozilo i započnu vožnju.Ovo je prvi posao za Solarisove autobuse sa konvencionalnim pogonom u Viljnusu. Kako je ranije spomenuto, do sada su stanovnici Viljnusa imali priliku da se voze u 15-metarskom trolejbusu Trollino i u autobusima Urbino sa CNG pogonom. Zahvaljujući ovom rekordnom ugovoru, broj autobusa sa Solaris logotipom u Litvaniji će se povećati na skoro 350. Štaviše, Solaris je jedini ponuđač i na tenderu za isporuku 41 trolejbusa u Viljnus, a koji je trenutno u toku.