Naslovnica Ekskluzivno Dva VIP autobusa za kompaniju Miškić bus

Dva VIP autobusa za kompaniju Miškić bus

3364
0
PODIJELI

Prethodnog vikenda ekipa BHBus.ba portala boravila je u Hercegovini. Razlog našeg odlaska je bila posjeta kompaniji Miškić bus iz Širokog Brijega. Ova renomirana prijevoznička kompanija je osnovana prije 25 godina sa ciljem prevoza putnika. Danas ova kompanija u svom voznom parku broji čak 33 vozne jedinice koje su spremne prevesti od 7 do 62 putnika čak i pri najtežim uslovima rada. Sa svojih 50-ak zaposlenih što u saobraćaju kao vozači i kondukteri, što kao uslužni radnici na autobuskoj stanici ili benzinskoj pumpi, ova kompanija je u mogućnosti ispuniti sve Vaše uslove. Također, Miškić bus ima prijavljenu kompaniju i u Hrvatskoj.Tokom prethodnih godina rađeno je na velikom projektu – autobusnog kolodvora u Širokom Brijegu, koji je i otvoren tokom 2016. godine. Sa svojih 10 natkrivenih perona putnici neće imati problema čekajući svoje autobuse ukoliko je kišovito vrijeme ili prevelike vrućine. U sklopu kolodvora posluju kafić, fast food, agencija za prodaju karata, knjižara, tobacco.

Opremljena je sanitarnim čvorovima koji su klimatizirani, unutrašnjom čekaonicom koja je takođe klimatizirana i vanjskom natkrivenom čekaonicom. Od kada je autobusni kolodvor ugledao svjetlo dana napravljeni su ugovori sa prevozničkim kompanijama koje voze kroz ovaj grad o ulasku na stanicu te je samim tim i olakšan protok putnika na opterećenim linijama. Miškić bus se bavi ugovorenim prevozom učenika, gradskim prevozom te imaju kantonalne i federalne linije. Što se tiče federalne linije ističu da linija Široki Brijeg – Mostar prometuje sa deset polazaka i deset povrataka u toku dana. U sklopu turističke agencije Miškić bus moguće je izvršiti rezervacije na razne izlete, ljetovanja, ekskurzije i ostala putovanja. Što se tiče saradnje s drugim turističkim agencijama, kompanija je spremna na saradnju sa svim agencijama koje žele da imaju partnera u poslu, pa je tako sklopljeno već par ugovora. Za siguran prevoz u putničkom prevozu pobrinut će se vozila čiji je prosjek starosti devet godina, dok je u turističkom sektoru prosjek godina čak ispod tri!Naravno da godine nisu samo broj, za redovno održavanje pobrinut će se stručno osposobljeno osoblje u servisnom centru Miškić busa koje se nalazi na periferiji Širokog  Brijega u sklopu kojeg imaju dvije garaže sa popratnom opremom i benzinskom pumpom u sklopu koje posluju kafić i prodavnica.

Što se tiče plana otvaranja linija, radi se na tome da se otvore sezonske međunarodne linije prema Splitu i Zagrebu. Tokom zadnje dvije godine izražena je konstantna obnova voznog parka, a najavljeno je i dodatno obnavljanje u skorije vrjeme. Sva vozila su klimatizirana i posjeduju pojasave za vezivanje. Tako smo obavili i posjetu posljednjih investicija, a to su dva MAN Lion's Coach sa Euro 6 normom koja ispunjava i najstrožije uslove koji su protiv zagađenja okoline. Vozila su proizvedena 2016. godine. Prilikom uvoza u BiH su imala oko 160 000 kilometara na satu, dok je pri našoj posjeti jedan MAN bio na putu, a drugi je bio kući i tek je došao sa puta sa nešto više od 165 000 pređenih kilometara.

Ono po čemu se ističu ova vozila je činjenica da su to prva ovakva vozila sa VIP rasporedom sjedišta 2+1 u voznom parku. Ukupan kapacitet vozila iznosi 38+1+1. Inače, ovakvih VIP vozila je jako malo u BiH, a ova dva su ubjedljivo najmlađa među njima. Za udobnost na putu pobrinut će se sigurno veliki komforni prostor između sjedišta, koji je dodatno uljepšan sa 41 LCD monitorom što na krovu što na sjedištima. Svako sjedište sa obje strane ima naslonjače za ruke te je moguće sva sjedišta pomjerati prema nazad.Sama sjedišta su urađena u raskošnoj i luksuznoj varijanti te su dodatno proširena u stranu kako bi komfor bio što veći. Naravno, MAN amblem je neizostavan na sjedištima.

Pošto su ova vozila VIP izvedbe suludo je nabrajati multifunkcionalni volan, mikrofon, dva frižidera i ostale popratne stvari koje se nalaze u skoro svim vozilima, a posebno ovakvim izvedbama. Vozila su opremljena sa manuelnim mjenjačima od 6+R brzina koji su odlično upareni sa motorom od 400 konjskih snaga. Za sigurnost u putu pobrinut će se standardna oprema poput retardera, intardera, tempomata, sistema za praćenje linija na cesti kao i sistem koji mjeri razdaljinu između vozila. Ukoliko na put ide više od jednog vozača, drugi vozač za odmor može da koristi krevet koji se nalazi kod zadnjih vrata.

Za više detalja, svakako preporučujemo fotogaleriju ispod:

Enes Čehajić