Naslovnica Novosti BusToCoach test: Scania Touring prvak u potrošnji goriva

BusToCoach test: Scania Touring prvak u potrošnji goriva

1516
0
PODIJELI

Scania Touring model je oduševo upravni odbor italijanskog magazina BusToCoach na uporednom testu potrošnje goriva. Na testu je učesvovalo 11 dvoosovinskih autobusa od šest proizvođača. Svoja vozila na testu su, osim Scanije, poslali još i Irizar, Iveco, Mercedes, Setra i Temsa.

Sa 18,2 litara/100 km, potrošnja goriva Scania Touring bila je impresivna i za čak 12 % niža od drugog na listi i 31 % bolja od najlošije plasiranog autobusa. Vozila su na testu prešla 347 kilometara u različitim uslovima na putevima u Lombardiji, Pijaćenci i Liguriji. Rezultati Scania Touring HD, u izvedbi od 12,1 metar, su iznenadili čak i iskusne autobuske eksperte. “Rezultati su premašili očekivanja u pogledu potrošnje, a plus je i izuzetno zanimljiva cijena”, navedeno je u izvještaju. “Potrošnja se ispostavila čak i bolja od bilo kakvih optimističnih predviđanja”.

Magazin se pita kako je ovaj izvanredan rezultat uopšte bio moguć. Test je rađen na relativno umjerenoj prosječnoj brzini od 77,4 km/h i klima uređaj je radio samo polovinu vremena. Bez obzira na to, BusToCoach je utvrdio da se niska potrošnja goriva može pripisati Scania 13-litarskom motoru sa SCR pogonom, u kombinaciji sa automatskim Scania Opticruise mjenjačem i Scania Active Prediction tempomatu.

Pored potrošnje goriva, magazin BusToCoach je pohvalio Scania Touring i zbog svoje “vrlo dobre zvučne izolacije za putnike i vozača te dobru završnu obradu”.