Naslovnica Novosti Varšava među prvim ima zglobni Solaris električni autobus

Varšava među prvim ima zglobni Solaris električni autobus

1106
0
PODIJELI

Gradsko saobraćajno preduzeće u Varšavi je među prvim u Evropi koje u svom voznom parku ima električni zglobni autobus Solaris Urbino 18 electric. “Sljedeće godine želimo naručiti 130 električnih zglobnih autobusa uključujući i prateću infrastrukturu. Obim tog projekta iznosiće više od 95 miliona eura, koje subvencioniše i kofinansira Evropska unija sa preko 42 miliona eura. Za tri godine dizelski autobusi će nestati sa nekih ulica i u upotrebi će biti isključivo električne linije”, kazala je Renata Kaznowska, zamjenica gradonačelnika glavnog grada Poljske, Varšave.

Baterije u zglobnim “jazavičarima” mogu se puniti pomoću utikača ili putem pantografa. Autobus je izuzetno tih i ne emituje nikakve izduvne gasove. Opremljen je klima uređajom, elektronskim informacionim sistemom za putnike, sistemom nadzora i sistemima za spriječavanje požara. Vozilo je opremljeno sa dva e-motora integrisana u pogonsku osovinu, snage po 120 kW i baterijama velikog kapaciteta tipa Solaris High Energy, koje omogućavaju putnu udaljenost od više od 200 kilometara po punjenju.“Puštanje u rad i testiranje ovog vozila predstavljaju preliminarne aranžmane za tender koji želimo objaviti početkom 2018. godine. Vozila proizvedena za Varšavu će stići u dvije grupe – 60 u 2019. godini i 70 u 2020. godini”, dodao je Jan Kuźmiński, generalni direktor gradskog saobraćajnog preduzeća.

Gradsko saobraćajno preduzeće ima višegodišnje iskustvo u radu sa električnim autobusima. Prva ovakva vozila već su testirana prije pet godina, a 2015. godine je naručena prva serija koja je brojala deset električnih autobusa. Dvije godine rada autobusa pokazale su se veoma dobro pošto su bile energetski jako efikasne, a troškovi struje su višestruko manji u poređenju sa troškovima dizel motora i oni rade sjajno tokom zime i hladnih dana. U proljeće 2018. godine u Varšavu stiže još jedna serija električnih autobusa. To će biti deset električnih autobusa Solaris Urbino 12 četvrte generacije. “Odluka o kupovini autobusa sa nultom emisijom i učešće u razvoju ekološkog sistema javnog prevoza je jedan od načina potvrde uključivanja Varšave u panevropski i globalni trend prisutan u sistemima javnog prevoza. Drago mi je što će građani Varšave imati priliku da putuju u električnim autobusa, koji su jedno od najnaprednijih rješenja u oblasti elektronske mobilnosti na evropskom tržištu i koji funkcioniše uglavnom na osnovu komponenti razvijenih u Poljskoj. Slična vozila se mogu naći u Poljskoj u gradovima Kraków i Jaworzno, dok su u inostranstvu prisutni u Barceloni i Hamburgu” kazao je Zbigniew Palenica, potpredsjednik kompanije Solaris Bus & Coach S.A.

Kompanija Solaris Bus & Coach već godinama postavlja trendove u oblasti elektronske mobilnosti, između ostalog pokretanjem vozila sa nultom emisijom na domaćem tržištu. Od kada je kompanija započela svoju djelatnost, proizvedeno je više od 2000 električnih vozila.