Naslovnica Novosti Solaris isporučuje 25 zglobnih električnih autobusa za Brisel!

Solaris isporučuje 25 zglobnih električnih autobusa za Brisel!

1377
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach S.A. je dobio tender za isporuku 25 novih električnih autobusa Urbino 18 u belgijski Brisel. Za Solaris je ovo najveća pojedinačna narudžba za električne autobuse u historiji kompanije. Zglobni New Urbino Electric će se na ulicama belgijske prestolnice pojaviti u prvoj polovini 2019. godine.Ugovor vrijedi preko 21 miliona eura. Narudžba belgijskog glavnog operatora, STIB Brisel je najveća pojedinačna narudžba za električne autobuse koji se proizvode u Bolechowu. Prve isporuke će krenuti početkom 2019. godine, a zadnje isporuke očekuju se u junu 2019. godine.

U skladu sa potpisanim sporazumom, Solaris Bus & Coach će u saradnji sa Schaltbau Refurbishment GmbH isporučiti i autobuse sa nultom emisijom i cijelu infrastrukturu za punjenje vozila. To uključuje 2 punjača za punjenje u garaži i 2 jedinice za punjenje koje se nalaze na ulicama grada i koje omogućavaju redovno punjenje dok su autobusi u funkciji na svojim redovnim linijama. Pored toga, garaža operatera će biti opremljena sa 24 pantografske stanice, koje će se koristiti za punjenje tokom noći.Ovo nije prva narudžba za Solaris vozila iz Brisela – u augustu ove godine, Solaris Bus & Coach je potpisao okvirni ugovor sa STIB-om koji uključuje isporuku sedam električnih autobusa Urbino 8,9 LE sa mogućnošću produženja isporuke dodatnim vozilima. Interesovanje za ekološka i inovativna rješenja u javnom saobraćaju potvrđeno je dobijanjem i drugog ugovora za isporuku 25 električnih autobusa, ali ovaj put u zglobnoj varijanti. Prema saopštenju ministra mobilnosti i javnih radova glavnog grada Brisela, Pascala Smeta, operator planira da do 2030. godine elektrifikuje cijelu autobusku flotu.

Novi Urbino 18 Electric već uspješno radi u Krakovu i Jaworznu u Poljskoj, a jedno vozilo se trenutno nalazi na testiranju u Varšavi, kod kompanije MZA. Vrijedi spomenuti i da se trenutno tri vozila nalaze u proizvodnji, a koji će biti isporučeni u Barcelonu za kompaniju TMB.

Solaris Bus & Coach je evropski lider u električnom javnom transportu. Kompanija je 2006. godine predstavila prvi serijski proizvodni hibridni autobus u Evropi. Od 2011. godine, Solaris ima električne autobuse u svojoj ponudi. Ova godina je izuzetno uspješna za poljskog proizvođača u Belgiji, pošto je u februaru predstavnik kompanije potpisao okvirni ugovor za isporuku do 208 hibridnih Solaris Urbino 12 autobusa za grad Namur.