Naslovnica Novosti Isporučeno 10 električnih VDL Citea za Groningen

Isporučeno 10 električnih VDL Citea za Groningen

1172
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach je isporučio 10 zglobnih VDL Citea SLFA Electrics za kompaniju Qbuzz u Groningenu. Električne zglobne VDL Citee su puštene u rad početkom decembra, a radiće na Q-link autobuskim linijama 1 (Groningen Main Station – Zuidhorn) i 2 (Europapark – Reitdiep) u Groningenu. Q-link je BRT (Bus rapid Transit) autobuska mreža linija koja spaja regionalna mjesta sa glavnim destinacijama u gradu Groningen. Na osnovu principa “mobilne punjivosti”, autobusi se pune tokom rada na liniji. Ovo povećava opseg autobusa toliko da im omogući pružanje usluga i na dugim linijama Q-linka. Noću su autobusi u potpunosti napunjeni u garažama Qbuzza. VDL je uz autobuse isporučio i kompletan sistem te je obezbjedio instaliranje stanica za punjenje. Proces testiranja sistema i obuka vozača u potpunosti je završen tokom novembra, a autobusi su obavili uspešne test vožnje. Autobusi su proizvedeni u VDL fabrici u Heerenveenu.Deset zglobnih električnih VDL Citea za Groningen predstavljaju važan korak u pravcu održivog javnog prevoza u Groningenu. Dolazak električnih autobusa je u skladu sa ciljem politike grada da svi autobusi u gradu do 2020. godine budu potpuno električni. Takav način prevoza autobusom doprinijeće Groningenovom cilju da bude energetski neutralan do 2035. godine. Inače, od 2030. godine, u Holandiji više neće biti dozvoljeno saobraćanje autobusa sa emitovanje štetnih supstanci.

Rukovodstvo Qbuzza je poručilo da je kupovina potpuno električnih autobusa fantastičan korak za putnike, vozače i životnu sredinu, dok su iz VDL Bus & Coach poručili da ima je u prvom planu tranzicija ka efikasnim sistemima javnog prevoza nulte emisije te da im je drafo da aktivno doprinose smanjenju potrošnje energije te tišem i zdravijem životnom okruženju.Modularna konstrukcija Citea modela znači da postoji mnogo električnih varijanti sa prilagođenim rješenjima u oblasti dizajna, pogonskih sklopova i baterijskih pakovanja. VDL Citea SLFA Electric za Qbuzz su dugi 18,1 metara i imaju ažurirani, futuristički BRT (Bus Rapid Transit) dizajn. Ovaj dizajn osvojio je prestižnu Red Dot nagradu 2017. godine, koja predstavlja međunarodnu nagradu za izvanredna postignuća u dizajnu.

Qbuzz je osnovan u aprilu 2008. godine. Danas Qbuzz predstavlja ambicioznu i inovativnu kompaniju usmerjenu na kvalitet na holandskom regionalnom tržištu mobilnosti. Qbuzz je nedavno osvojio dvije nove koncesije pružanjem visokokvalitetnog javnog prevoza. Qbuzz prevozi oko 230 000 kupaca dnevno sa 2.400 zaposlenih, 650 autobusa i 26 tramvaja.