Naslovnica BHBus Info BHBus Patrola: Advent u Grazu sa Grand Tours

BHBus Patrola: Advent u Grazu sa Grand Tours

3535
0
PODIJELI

Neizostavan novogodišnji šoping doveo je do realizacije je još jedne BHBus patrole. Ova patrola je odrađena u dogovoru sa putničkom agencijom Grand Tours iz Zenice. Izbor je pao na Graz i na njihov jednodnevni posjet gradu i šoping centru Seiersberg u neposrednoj blizini samog grada.Polazak iz Tuzle bio je 22.12 u 22:00 sata ispred Hotela Tuzla. Dolazak na mjesto kretanja vidjeli smo veliki broj putnika koji su željno isčekivali polazak za Graz. Pored autobusa, koji je svoje putovanje započeo u Tuzli, drugi bus je krenuo iz Sarajeva pa preko Zenice i Doboja na granični prelaz Slavonski Brod. Ukrcaj putnika i smještanje na numerisane brojeve sjedišta bilo je po planu i satnici. Laganom vožnjom i rutom preko Srebrenika, Ormanice i Lončara počelo je naše putovanje za Graz.

Audio sadržaj je upotpunjavao ugođaj putnicima. Dolaskom na granični prelaz Orašje, na izlazu iz Bosne i Hercegovine, nije bilo gužvi u dijelu za autobuse. Pasoška kontrola je prošla jako brzo i uputili smo se na granični prelaz Županja, sa hrvatske strane. Po redovnom pravilu putnici su morali da izađu iz autobusa i da sa svojim putnim ispravama da prođu pasošku kontrolu. Nakon prelaska graničnih prelaza na odmorištu Rastovica napravili smo pauzu u trajanju od 15 minuta, gdje su putnici imali priliku da obave svoje potrebe i malo odmore pred nastavak putovanja.Završetkom pauze, nastavljamo putovanje prema Zagrebu. Nakon vožnje od četiri i po sata dolazimo na granični prelaz Macelj. Samim dolaskom smo vidjeli jako veliki broj autobusa, koji su nas oduševili. Velika većina njih bila je baš iz Bosne i Hercegovine. Na izlazu iz Hrvatske i ulasku u Sloveniju smo se zadržali čitavih pola sata, što je jako dobro s obzirom na inače velike gužve u ovo doba godine. U Graz smo stigli u ranim jutarnjim satima, tačnije u šoping centar Seiersberg.

Većina putnika iz našeg autobusa hitrim korakom krenula je u kupovinu u prestižnim prodavnicama ovoga centra. Šoping centar Seierseberg je najveći tržni centar u južnoj Austriji. Posjeduje ogroman broj svjetskih brendova kao što su npr.: Primark, H&M, Deichmann, Berschka, MediaMarkt, CCC, Swarovski i još mnogo mnogo drugih. Šoping je trajao do 13 sati kada se grupa okupila ispred autobusa i krenula prema supermarketu Lidl. Posjet je trajao 45 minuta, nakon čega samo lagano uz uvodne riječi našega cijenjenog vodiča Mirnesa Mujagića krenuli ka samom centru grada Graza.

Panoramsko razgledanje grada nas je oduševilo kao i većinu putnika. Po dolasku u centar grada obišli smo u pratnji našeg vodiča: Murinsel-otok na rijeci Muri, Kunsthaus-muzej moderne umjetnosti, Most nadvojvode Ivana, Hauptplatz-glavni gradski trg, Parlament, Rathaus-gradska vijećnica i Herrengasse.Pošto je u periodu adventa u Grazu besplatan gradski prevoz, na prijedlog našeg vodiča Mirnesa, uspeli smo se uspinjačom na Schlossberg. Schlossberg nas je fascinirao predivnim pogledom na cijeli grad i svojim znamenitostima od kojih svaka ima svoju priču. U 17:45 grupa se ponovno okupila i krenula nazad ka svojoj domovini. Dolazak u Tuzlu je bio u ranim jutarnjim satima, kao što je i u samom programu putovanja bilo navedeno. Vrijeme koje smo imali za naše pauze u toku samog putovanja iskoristili smo da postavimo par pitanja putnicama iz našega autobusa.Naš sugovornik bila je gospođa Nermana Kadić, koju smo upitali da li je zadovoljna organizacijom cijeloga putovanja i samim gradom Grazom? “Po prvi puta sam tu i mogu vam reći da sam impresionirana utiscima cijelog putovanja. Ovo je moja prva, ali ne i zadnja posjeta ovome gradu.” – istakla je gospođa Kadić. Na pitanje kako joj se svidjela usluga i organizacija puta gospođa Kadić nam je rekla: “Besprijekorno. Počev od cijelog osoblja ove agencije, sa kojom ću nadam se obići u narednom periodu mnoge destinacije pa do samog vozila i cijelokupne organizacije”.

Što tiče naše vozilice tokom ovog putovanja, to je bila pa možemo sigurno reći provjerena “mašina” u kompaniji Grand Tours – Scania Irizar New Century. Veliki razmak između sjedišta i fantastičan interijer ovog vozila su nas impresionirali.

Za sami kraj pripremili smo galeriju fotografija, kako bi Vam približili čari grada Graza ili probudili želju za posjetu ovom predivnom gradu. Zahvalili bismo se osoblju kompanije Grand Tours, a posebno našem domaćinu na ovom putovanju gospodinu Mirnesu Mujagiću, koji nas je oduševio svojom ljubaznošću i iskustvom u obavljanju svog zadatka.