Naslovnica Novosti Solaris će isporučiti 41 trolejbus za Viljnus

Solaris će isporučiti 41 trolejbus za Viljnus

1501
0
PODIJELI

Nakon što smo u novembru pisali o rekordnoj narudžbi Solaris autobusa za Viljnus te da postoji dobra šansa da obezbjede i posao za isporuku trolejbusa, isto se i desilo. U posljednjim danima 2017. godine Solaris Bus & Coach SA je potpisao prestižni ugovor za isporuku 41 trolejbusa autobusnom prevozniku u Viljnusu UAB “Vilniaus viešasis transportas” (VVT). To je još jedan veliki ugovor potpisan sa ovim litvanskim prevoznikom u posljednje vrijeme.U skladu sa sporazumom, 41 trolejbus će biti isporučen u Viljnus tokom 2018. godine. Vozila Solaris Trollino 12 će biti opremljena, između ostalog, sa sistemom za rekuperaciju energije, klimatizovanom putničkim prostorom, Wi-Fi internetom, USB utičnicama za punjenje aparata i CCTV sistemom za praćenje. Jedna od dodatnih sigurnosnih karakteristika u vozilima biće alkolok, postavljen u kabinu vozača i on će proveravati trezvenost vozača prije pokretanja vozila.

Trolejbusi iz Solarisa su dobro poznati građanima Viljnusa. Poljski proizvođač je svoja prva vozila ove vrste isporučio glavnom gradu Litvanije 2004. godine. Zajedno sa autobusima, gotovo 200 vozila sa logotipom Solaris vozi u gradovima Viljnus, Kaunas i Panevežis. Zahvaljujući potpisanom sporazumu sa VVT-om u novembru 2017. godine za isporuku 150 autobusa (100 novih Urbino 12 i 50 novih Urbina 18), te ugovoru o 41 trolejbusu, broj Solaris vozila u Litvaniji će se udvostručiti.

“Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili informaciju da je naša ponuda odabrana kao najbolja na tenderu za isporuku 41 trolejbusa u Viljnus. U glavnom gradu Litvanije, prije desetak godina, počeli smo da stvaramo temelje modernog trolejbusa. Danas su trolejbusi iz Solarisa postali dio gradskog pejzaža. Veoma smo ponosni što možemo da učestvujemo u daljem razvoju ekološkog javnog transportnog sistema u Viljnusu”, rekao je Krzysztof Kowalski, član upravnog odbora kompanije Solaris Bus & Coach Latvia, tokom potpisivanja ugovora.