Naslovnica Novosti Ostrava naručila 40 Solaris autobusa na plin

Ostrava naručila 40 Solaris autobusa na plin

1220
0
PODIJELI

Početkom januara kompanija Solaris Bus & Coach S.A. potpisala je ugovor sa kompanijom Dopravní Podnik iz Ostrave za kupovinu 40 autobusa Solaris New Urbino 12 CNG. To je druga najveća narudžba vozila na komprimirani prirodni gas koju je ovaj poljski proizvođač autobusa dobio u Češkoj.24 nova autobusa Solaris Urbino 12 CNG (Compressed natural gas – komprimirani prirodni gas), koje je naručio Dopravní Podnik Ostrava a.s., će se do kraja ove godine naći na ulicama grada. Preostalih 16 vozila će se isporučiti u prvom kvartalu 2019. godine. Vrijednost ugovora iznosi oko 12 miliona eura.

Autobusi će biti opremljeni bežičnim internetom i USB priključcuma, a moći će primiti 80 putnika. Spoljno i unutrašnje osvjetljenje će biti napravljeno od ekološki prihvatljivih i ekonomičnih LED lampi. Vozilo će biti napajano prirodnim gasom sa niskim emisijama komprimovanog prirodnog gasa (CNG) koji se skladišti u kompozitnim CNG rezervoarima ukupnog kapaciteta 1575 litara.“Izuzetno mi je drago što mogu da potvrdim još jednu narudžbu Solaris autobusa za Ostravu. To nije samo naš prvi kupac u Češkoj Republici, već i prvi (u 2000. godini) strani kupac u historiji Solarisa. Za 18 godina saradnje u Ostravi smo obezbjedili 250 autobusa i trolejbusa”, rekao je Zbigniew Palenica, zamjenik direktora Solaris Bus & Coach S.A.

To je drugi najveći ugovor poljskog proizvođača autobusa za komprimovani prirodni gas u Češkoj. Najveći je – za ukupno 105 vozila – završio Solaris 2015. godine, a također je napravljen sa Ostravom. Nakon završetka isporuka planiranih za ovu godinu, ukupan broj Solaris vozila na češkom tržištu će premašiti 1000 autobusa i trolejbusa.