Naslovnica Novosti Prve električne VDL Citee LLE-99 za Luksembrug

Prve električne VDL Citee LLE-99 za Luksembrug

1248
0
PODIJELI

Početkom februara 2018. godine, kompanija Voyages Emile Weber pustila je u rad prvih 7 Citea Electric u Luksemburgu. Ovo je prva narudžba za električne autobuse, sa kompletnom infrastrukturom za punjenje, za VDL Bus & Coach iz Luksemburga. Ove Citee LLE-99 Electric će biti raspoređene u opštini Bettembourg, čineći ovo najvećim električnim voznim parkom koji trenutno radi u Luksemburgu. Ovi e-autobusi će dnevno prelaziti oko 1400 kilometara.Isporučena vozila imaju dužinu od 9,9 metara, a kapaciteti autobusa su dobro prilagođeni specifičnim zahtjevima koje ova oblast nameće. Punjenje tokom dana (princip brzog punjenja) se koristi da bi se autobusu omogućio optimalan rad u toku dana. Kao dobavljač sistema, VDL je odgovoran za isporuku i električnih autobusa i stanica za punjenje, uključujući i instalaciju za implementaciju cijelog projekta.

Ard Romers, direktor VDL Bus & Coach Nederland, je izjavio: “Holandija sada ima devet E-Mobility projekata za implementaciju, što ga čini dokazanim tranzicionim partnerom za efikasne sisteme javnog prevoza nulte emisije. Pored toga, naša čista i efikasna električna vozila se svakodnevno nalaze u radu u nekoliko njemačkih gradova. Sa ovim iskustvom, smatram da smo dobar izbor za ambicije Luksemburga da napravi održiv javni prevoz”.

VDL Citea LLE-99 Electric je specijalno razvijeno vozilo za manje gradske i regionalne autobuske linije tako da i ove oblasti mogu koristiti javni prevoz nulte emisije. Električni autobusi obično su mnogo teži od konvencionalnih dizelskih autobusa. Veća težina znači manje putnika i veću potrošnju. Međutim, VDL Citea LLE je poznat kao lagani šampion i VDL Bus & Coach je uspio održati veoma nisku težinu i za električnu varijantu, postižući smanjenje do više od 1000 kg u poređenju sa konvencionalnim dizelskim autobusom od 12 metara.

Kompanija Voyages Emile Weber je osnovana 1875. godine kao porodična firma i od 2000. godine je u rukama pete generacije. Prva generacija započela je rad prije više od 140 godina, sa autobusima koji su dva puta sedmično obavljali tri linije. Danas kompanija ima skoro 1000 zaposlenih i široku mrežu turističkih agencija i turoperatora te je jedna od najvećih luksemburških prevozničkih i turističkih kompanija. Vozni park sastoji se od više od 450 vozila, a on uključuje taksi, minibuse, gradske i turističke autobuse. Citee LLE-99 Electric će biti raspoređene na gradski prevoz i radiće pod imenom Autocars Pletschette.