Naslovnica Novosti Centrotrans povećao cijenu karata

Centrotrans povećao cijenu karata

1855
0
PODIJELI

Kao što je bilo najavljeno, zbog usvajanja Zakona o akcizama na naftu, naftne derivate i lož ulje, došlo je do niza poskupljenja u Bosni i Hercegovini. Prvi na udaru su bili prevoznici koji se bave prevozom roba i putnika. Tako je do povećanja cijena već došlo u Unsko-Sanskom kantonu, a sa 1. martom karte su poskupile i u Banja Luci.Međutim, sa istim datumom i kompanija Centrotrans Eurolines je počela sa primjenom novih cijena na linijama unutar BiH, a koje su uvećane za 5 do 10%. Naime, usvajanjem navedenog Zakona o akcizama došlo je do značajnog povećanja troškova (cijena nafte, guma, rezervnih dijelova itd.) koji bitno utječu na ukupno poslovanje.

“I pored toga što su oba doma Parlamenta BiH donijeli odluku o uvođenju dodatnih akciza, čime je došlo do znatnog povećanja cijene goriva, Centrotrans nije odmah pristupilo povećanju cijena prevoznih usluga. Očekivali smo da će Ustavni sud BiH, na apelaciju određenog broja državnih poslanika, poništiti navedenu odluku o uvođenja akciza. Također, putem udruženja prevoznika apelirali smo na općinske, gradske i kantonalne vlasti da, u cilju zaštite standarda najugroženijeg djela stanovništva (učenici, studenti, nezaposleni, radnici u realnom sektoru…), subvencioniraju troškove akciza, te time utječu na visinu povećanja cijena prevoznih usluga. Na žalost nikakve pozitivne reakcije nije bilo čime je kompletan teret uvođenja dodatnih akciza i povećanje ostalih troškova pao na teret prevoznih kompanija koje pružaju usluge prevoza putnika u gradsko-prigradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju”, poručili su iz Centrotransa.

Uzimajući u obzir sve naprijed navedeno, te okolnosti u kojim kompanija Centrotrans posluje, Uprava kompanije je donijela odluku o korekciji, odnosno povećanju cijena usluga prevoza sa primjenom od 01.03.2018. godine.