Naslovnica Novosti GAZ Grupa predstavila novi električni autobus

GAZ Grupa predstavila novi električni autobus

1201
0
PODIJELI

GAZ Grupa je nedavno predstavila svoj novi električni autobus gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjaninu i guverneru Moskvske regije Andreju Vorobyovu. Prezentacija e-busa održana je u fabrici autobusa Likinsky (LIAZ) u sklopu ceremonije potpisivanja sporazuma između Vlade Moskve i Vlade Moskovske regije o saradnji na razvoju industrijskog potencijala regiona.

Novi e-bus razvijen od strane GAZ grupe dizajniran je u skladu sa rezultatima probnog rada održanog u periodu januar-juli 2017. godine, a u skladu sa projektnim zadatkom Mosgortransa za nabavku e-autobusa u Moskvi, kao i sa generalnim zahtjevima da glavni grad Rusije ima javni saobraćaj koji je ekološki prihvatljiv i koji je na nivou ostalih evropskih prestolnica.GAZ e-bus je opremljen litijum-titanskim baterijama koje omogućavaju ultrabrzo punjenje u roku 10-18 minuta i omogućavaju upravljanje autobusom na gradskim linijama bilo koje dužine. Da bi putnicima pružio udobnost i sigurnost, e-bus ima višestruki sistem upravljanja koji omogućava daljinsko nadgledanje više od 300 parametara (uključujući tehničko stanje svih sistema vozila, temperaturu vazduha u putničkom prostoru, habanje potrošnog materijala itd.), kneeling sistem (nagib autobusa na strani autobuske stanice za lakši ulaz/izlaz) i CCTV sistem. E-bus je dizajniran za prevoz 85 putnika od čega je 27 sjedišta te prostor za putnike sa ograničenom pokretnošću.

E-bus je stvorio GAZ u saradnji sa Moskovskim državnim tehničkim univerzitetom, na osnovu autobusa LIAZ-5292 sa niskim podom. Ovaj popularni model pokazao je svoju efikasnost dok je radio na putevima ruskih gradova. Koncept zasnovan na popularnom modelu omogućava postizanje maksimalne ekonomske efikasnosti za prevoznika u smislu troškova rada i održavanja autobusa.

GAZ Grupa je sprovela najduže testiranje e-busa ikada održanog u Rusiji. Probni rad u Moskvi od januara do jula 2017. godine je omogućio razjašnjavanje potrebnih parametara rada električnih vozila u Moskvi, na osnovu kojih je razvijen novi prototip GAZ e-busa.

Sa razvojem tržišta električnog transporta, GAZ Grupa je u poziciji da proizvodi različite verzije e-autobusa za specifične zahtjeve kupaca pogodnih za različite uslove rada. Na primjer, e-bus sa sporim punjenjem i mogućnošću brzog punjenja, testiran na ruti u Moskvi 2017. godine, pogodan je za područja odmarališta, aerodroma i kratkih linija u gradovima sa dnevnom kilometražom do 220 km. Unaprijeđeni model koji je predstavljen je električni autobus sa ultrabrzim punjenjem, savršen za intenzivnije korištenje i pokrivanje do 350 km dnevno.