Naslovnica Novosti FlixBus kreće s testiranjem električnih autobusa na većim udaljenostima

FlixBus kreće s testiranjem električnih autobusa na većim udaljenostima

1475
0
PODIJELI

Nakon što su nedavno najavili prve vozove u svojoj mreži, stiže nam još jedno iznenađenje iz FlixBusa. FlixBus počinje sa investiranjem u E- Mobilnost i to kao prva kompanija u svijetu koja kreće s testiranjem E-Busa (električnih autobusa) na velikim udaljenostima. Početkom aprila, prvi će električni Flix-E-Bus započeti testne vožnje u Francuskoj na relaciji od Pariza do Amiensa. Drugi Flix-E-Bus kreće u ljetnim mjesecima iz Hessena prema Baden-Württembergu kao dio proširenja njemačke domaće mreže u vrijeme turističke sezone.“Želimo oblikovati budućnost mobilnosti. Iako je nabavna cijena E-Busa trenutno puno skuplja uvjereni smo da će ova investicija na duge staze biti vrijedno i isplativo ulaganje kako za razvoj kompanije tako i za naše korisnike i okoliš.” – rekao je André Schwämmlein, osnivač i izvršni direktor FlixBusa. “Kao davatelji usluga najavljujemo svojevrsnu prekretnicu u svijetu mobilnosti. Isto tako, prvi E-Bus na veće udaljenosti poruka je proizvođačima autobusa da investiraju i krenu razvijati alternativu čistim dizelskim vozilima. Održiva mobilnost nije samo vezana uz vožnju, odnosno prevoz putnika već i društvene i ekološke aspekte putovanja.” – dodao je André.

Putovanje autobusom jedan je od ekološki najprihvatljivijih način prevoza putnika dostupan upravo zahvaljujući modernoj floti i sposobnosti prevoza većeg broja putnika unutar pojedinog vozila. Putnici koji za duža putovanja odabiru autobus umjesto automobil smanjuju emisije CO2 za čak 80 posto. “Sadašnji trend se odmiče od potrebe posjedovanja privatnog automobila i kreće se prema ekonomiji dijeljenja odnosno razvoju urbanog, modernog i ekološki prihvatljivog javnog prevoza kao što je autobus. FlixBus je ponosan što je pionir u promicanju promjena oslanjanja na prevoz koji se bazira na upotrebi fosilnih goriva nudeći ekološku opciju putovanja u Europi.” – izjavio je André.

FlixBus će u narednim mjesecima nastaviti investirati u razvoj mreže i usluga kako globalno tako i na području CEE South regije. “Već početkom aprila otvaramo nove međunarodne linije, a u pripremi je i otvaranje domaćih linija u Hrvatskoj čime želimo ostvariti bolju povezanost hrvatskih gradova, a putnicima učiniti FlixBus lako dostupnim.” – izjavio je Dean Čebohin, direktor razvoja za FlixBus CEE South regiju.

U svrhu ostvarenja misije pružanja pametne i zelene mobilnosti dostupne svima kako bi iskusili svijet, FlixMobility je krenuo u realizaciju dva ključna projekta: FlixTrain, prvi zeleni vlak koji kreće 23. mart u Njemačkoj te pokretanje FlixBusa na američkom tržištu, tačnije u Kaliforniji na proljeće 2018. godine