Naslovnica Novosti Minhen kupuje električne autobuse

Minhen kupuje električne autobuse

1337
0
PODIJELI

Glavni grad pokrajine Bavarska, Minhen, objavio je planove da će grad kupiti 40 električnih autobusa za kompaniju Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) za potrebe organizovanja javnog prevoza putnika. Prvi korak će biti nabavka osam električnih vozila kako bi se napravila prva u potpunosti električna linija javnog prevoza u gradu.

Četiri solo i četiri zglobna autobusa će voziti prvu potpuno električnu liniju u gradu počev od 2019. godine. Očekuje se da će autobusi imati doseg od 280 km na jednom punjenju, kao i toplotnu pumpu. To bi omogućilo autobusima da voze sigurno čak i u najtežim uslovima.

Narudžba će se odnositi na četiri varijante autobusa sa različitim tehničkim specifikacijama. Krajnji plan gradske uprave Mihnena jeste da se elektrifikuje cijeli vozni park, ali će to biti dugotrajan proces te će se u svrhu toga morati da razvije i instalira odgovarajuća infrastruktura za punjenje.

Glasnogovornik grada potvrdio je da je pravac proizvođača autobusa očigledno usmjeren ka električnim rješenjima, što pokazuje i početak serijske proizvodnje električnih autobusa te je istakao da je 40 električnih autobusa dobar početak za Minhen.

MVG je sproveo testiranja električnih vozila na svojim linijama od proizvođača kao što su BYD, Solaris i Ebusco.