Naslovnica Novosti Volvo, uz nove isporuke, počinje i testiranje električnog zglobnog autobusa

Volvo, uz nove isporuke, počinje i testiranje električnog zglobnog autobusa

1408
0
PODIJELI

Volvo će u junu početi testiranje zglobnog električnog autobusa u Geteborgu. Dva prototipska električna zglobna autobusa biće testirana na dijelu linije 16, koja ima česte polaske i koja ima veliki broj putnika. Testiranje će se obaviti u sklopu projekta ElectriCity, koji od 2015. godine uvodi elektrificirane autobuse u saobraćaj u Geteborgu.“Širenjem pokaznog kruga i testiranjem električnih zglobnih autobusa velikih kapaciteta, ljudima u Geteborgu možemo pružiti atraktivnu alternativu umjesto korištenja sopstvenih automobila. Novi potpuno električni autobusi su daleko tiši od dizelskih autobusa, ne emituju apsolutno nikakve štetne izduvne gasove, a dizajnirani su za nesmetano i udobno putovanje. Oni će takođe biti važna osnova za odluke o budućim ulaganjima u električne autobuse”, kazao je Lars Holmin, predsjednik Västtrafika, kompanije za javni prevoz u regionu Västra Götaland.

Dva nova autobusa koji će sa radom krenuti ovog ljeta su zglobni autobusi od 18,7 metara sa prostorom za 135 putnika, od kojih je 38 sjedećih. Autobusi imaju četiri dvokrilna vrata, velike podne površine i ergonomski dizajnirane šipke i naslone za putnike koji stoje. Dizajneri su se takođe fokusirali na stvaranje unutrašnje boje sa odgovarajućim osvetljenjem. Ideja je da će veliki broj putnika moći brzo da se ukrcaju i izlađu iz autobusa na svakoj stanici. Putnici će u autobusu imati na raspolaganju i besplatni wi-fi, punjače za mobilne telefone i poboljšane saobraćajne informacije.

Dvije autobuske stanice, Eriksbergstorget i Univerzitetska bolnica Sahlgrenska, biće opremljene i sa opremom za punjenje. Ove stanice se baziraju na zajedničkom interfejsu OppCharge sistema, tako da ih mogu koristiti i električni autobusi drugih proizvođača.

Također, Volvo je prethodnih dana objavio i da je postignut dogovor sa norveškim gradom Dramen oko isporuke električnih vozila. Kompaniji Brakar biće isporučeno šest vozila Volvo 7900 Electric. S ovim dogovorom, Volvo je već obezbjedio i prvi posao za narednu godinu pošto će vozila biti isporučena u januaru 2019. godine. Volvo električni autobusi voze u mnogim gradovima, a neki od njih su i Trondhajm (Norveška), Malmö (Švedska), Diferdanž (Luksemburg), Harogejt (Velika Britanija) i Inovroclav (Poljska).