Naslovnica BHBus Info BHBus Info: Najlošiji početak godine po broju uvezenih autobusa

BHBus Info: Najlošiji početak godine po broju uvezenih autobusa

2750
0
PODIJELI

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), objavljuje redovno i detaljno podatke o vozilima koja su prvi put registrovana u BiH. Ekipa Portala BHBus je izdvojila sve autobuse koji su prvi put registrovani u BiH za period januar – mart 2018. godine pa smo se kao i uvijek malo poigrali sa statistikom. Veliki broj ovih autobusa smo i sami popratili što informacijama što slikama na forumu u temi Prinove u firmama.

JANUAR
U periodu 01.01 – 31.01.2018. u BiH je stiglo samo 19 autobusa. Jedini gradovi koji se ističu po sa po dva vozila su Banja Luka, Donji Vakuf, Gradačac i Srebrenik. Među proizvođačima, od 19 vozila, dominira Mercedes sa pet vozila, a zapažen je bio i Neoplan sa tri vozila. Očekivano, najviše vozila ima motore sa Euro 3 normom – njih devet, Euro 4 ima četiri vozila, Euro 6 pomalo iznenađujuće čak šest, dok vozila sa Euro 5/EEV normama u januaru nije bilo. Ovo znači da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2001. do 2018. godine, a dominiraju vozila sa godinom proizvodnje 2005 i 2006 te 2017 što je svakako za pohvalu. Januar je obilježila isporuka pet novih vozila od čega se ističe isporuka drugog novog Tourlinera u BiH i to u kompaniju Union Bričić iz Lončara.FEBRUAR
U periodu 01.02 – 28.02.2018. stiglo je 28 vozila koja su po prvi put registrovana u BiH, što je značajan napredak u odnosu u januar, posebno jer je i sam mjesec imao manje dana. Najviše vozila je registrovano u Donjem Vakufu – četiri, što je svojevrsno iznenađenje, a prati ga Banja Luka sa tri vozila. Najbrojniji su bili MAN autobusi kojih je stiglo 6, dok iznenađenje predstavljaju GAZ kombiji kojih je registrovano pet. Dobre rezultate su još zabilježili Setra, Iveco, Mercedes i Temsa sa po tri vozila. Što se tiče Euro normi, tokom februara je stiglo 13 vozila sa Euro 3 motorom, po četiri vozila sa Euro 4 i Euro 5/EEV, dok je sa Euro 6 motorom bilo sedam vozila i to je svakako odličan rezultat i još jedan pomak u odnosu na januar. Ovo znači da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2001. do 2017. godine. Februar je obilježila isporuka čak osam novih vozila, od čega se ističa isporuka Setre 417 HDH kompaniji STP Derventa.MART
Period 01.03 – 31.03.2018 obilježio je početak priprema za ljetnu sezonu, pa je tako u ovom periodu stiglo 38 vozila. Banja Luka je ponovo bila najuspješnija sa šest vozila baš kao i Čitluk, dok su zapaženi bili i Travnik, Lukavac te Doboj sa po tri vozila. Mercedes je zabilježio odličan rezultat, jer je stiglo 12 vozila sa trokrakom zvijezdom. Od ostalih se izdvaja NeoMan grupa sa ukupno 12 vozila (po šest vozila i MAN i Neoplan) te Setra sa pet. Dakle, od 38 vozila, njih 19 ima Euro 3 normu, dok Euro 4 ima 12, Euro 5/EEV svega pet, a Euro 6 samo jedno vozilo. Ovo znači da se raspon vozila pristiglih u BiH u pogledu godina proizvodnje kretao od 2000. do 2018. Tokom marta isporučena su samo dva nova vozila, a jedno od tih vozila je bio i novi redizajnirani Otokar, model Sultan Mega, za kompaniju Drina Bus iz Foča-Ustikoline.Kada pogledamo zbirni rezultat prvog kvartala brojke nisu baš najbolje. U zadnje dvije godine, kako brojimo ove parametre, ovo je najlošiji prvi kvartal. Ipak, da ne bude sve tako crno govori da je 15 vozila bilo novih, kao i da broj vozila sa Euro 6 normama, polako, ali sigurno raste. Ako bismo gledali isključivo međugradska i turistička vozila, taj rezultat bi bio mnogo bolji, međutim gradski sektor umnogome kvari rezultat sa Euro 3 vozilima. Kako god, prvi kvartal je iza nas, a za idući već možemo najaviti da dolazi minimalno 10 vozila. S obzirom da će ljetna sezona biti u punom zamahu kada budemo obrađivali idući kvartal sigurno će biti i više autobusa od 85 koliko ih je pristiglo sada.

Evo i kako to izgleda procentualno po kategorijama:

Mi svakako pratimo i dalje situaciju, a novo zbrajanje i analizu ćemo raditi u julu, kada ćemo imati novi tromjesečni izvještaj te polugodišnji izvještaj. Do tada uživajte u fotogaleriji samo dijela vozila koja su stigla u periodu januar-mart: