Naslovnica Ekskluzivno Dvije prinove u kompaniji Hare tours Sarajevo

Dvije prinove u kompaniji Hare tours Sarajevo

2252
0
PODIJELI

Prije tačno 13 mjeseci pisali smo o tome kako se kompanija Hare tours iz Sarajeva ponovila sa dva nova vozila – Otokar Sultan Mega i Opet Vivarom. Evo sada je došlo vrijeme da opet ponovo napravimo skoro pa identičan članak, pošto su tu ponovo dva nova člana u voznom parku – pogađate – Otokar i Opel.Kako su nam vlasnici kompanije rekli, za ovu godinu nije bila planirana nikakva kupovina vozila, pošto je vozni park već sada poprilično brojan. Međutim, iznenadna prodaja jednog starijeg Otokara, sa kojim je sve i počelo, je dovela do toga da jedno vozilo fali, a i iznenadno otvaranje novih tržišta za male i vip grupe je uslovilo i nabavku jednog vozila kapaciteta 8+1. A zbog izrazito pozitivnih ranijih iskustava sa ova dva tipa vozila, nedoumice nije bilo ni na trenutak.

Što se tiče Otokara, trenutak je bio pravi pošto je prodaja starog modela otvorila jedno prazno mjesto u voznom parku, a to se podudarilo sa promocijom redizajniranih modela iz Sultan game. Baš kao i prošle godine, odlučeno je da se kupi model Sultan Mega sa 35+1+1 kapacitetom, tako da sad vozni park broji tri Sultana – dvije Mega varijante i jedan Maxi. O samom modelu smo već ranije pisali, kao i u prošlogodišnjem članku, pa ćemo puko nabrajanje gabarita vozila, pogonskog sklopa te opreme preskočiti i fokusirati ćemo se samo na razlike. Naravno prvo što se primjećuje na vozilu je redizajn vanjskog izgleda vozila. Novi Otokar Sultan Mega je dobio futurističke obrise kako prednje tako i zadnje stijene. Naravno na njima dominiraju svjetlosni snopovi u LED izvedbi što daje posebno atraktivan doživljaj u noćnoj vožnji. U oči upadaju još i novi tip retrovizora koji su sada malo obliji i moderniji, a posebno se primjeti na vozačevom rezrovizori koji je sada nešto uvučeniji i nije izbačen prema naprijed kao na modelu iz 2017. godine. Bočna strana otkriva još jednu veliku promjenu, a to je prebacivanje položaja drugih vrata koja su sada na sredini. Osim estetske funkcije, to je za posljedicu imalo i značajno dobijanje na prtljažnom prostoru u zadnjem dijelu vozila. Sa tim u vezi izmjenjen je i način otvaranja poklopca zadnjeg bunkera, tako da se on sada otvara horizontalno, čime je umnogome olakšan pristup istom, a naravno tu je i dodatni estetski izgled. Sve ovo pokazuje da je Otokar ozbiljno shvatio redizajn Sultana i da je vozilo sada mnogo ljepše i atraktivnije te su sa njim pokazali da ozbiljno planiraju da se probiju i na EU tržište. Dovoljno je spomenuti da su od početka godine do sada u BiH stigla čak četiri nova ovakva autobusa, u Crnu Goru pet te da postoje naznake da će do kraja ljeta u BiH stići još minimalno dva.

Unutrašnjost vozila je ostala-manje više ista. Radni prostor vozača je ostao nepromjenjen uz jedinu razliku ručnog mjenjača, čija je palica sada znatno kraća i puno ljepše uklopljenja nego na starijem modelu. U odnosu na model iz 2017. godine odmah se primjeti razlika u putničkom djelu, a to su sjedišta. Dezen sjedišta je drugačiji kao i tip sjedišta. Ona su sada luksuznija, sa drugačijim naslonom za glavu kao i drugačijom pozadinom koja uključuje drugačije mrežice za lične stvari i stolić. Još jedna značajna razlika je i uslužni set iznad sjedišta. Novi set je dosta manji i futuristički odrađen. kao što se vidi iz opisanog, bilo je dosta unaprijeđenja u svega godinu dana pa odluka o nabavci novog modela za kompaniju Hare tours i nije bila teška.Također, ne treba zanemariti i drugog novog člana flote Hare tours. Iako manji dimenziji, Opel Vivaro će svakako biti dodatni boost kompaniji kada se radi o potrebama prevoza manjih grupa i VIP transfera. Kao i sva kombi vozila u kompaniji Hare tours, novi Vivaro je tamnoplavoj boji kao i sa full opremom. Vozilo ima kapacitet 8+1, a ovom prilikom ćemo samo spomenuti da vozilo ima dvozonsku klimu (neovisno podešavanje naprijed i nazad) te značajan prtljažni prostor.

Ekipa portala BHBus.ba želi sve najbolje sa novim vozilima ekipi iz Hare tours, a poseban pozdrav ide za Šaćira, Harisa i Amira.
A kakva bi to bilo promocija novog vozila bez opsežne fotogalerije, pa vas i ovaj put ostavljamo da pregledate detaljne slike: