Naslovnica Novosti Elektrifikacija u Hamburgu: Stiže električni Citaro!

Elektrifikacija u Hamburgu: Stiže električni Citaro!

1204
0
PODIJELI

Njegova zvanična svjetska premijera tek treba da se dogodi, ali već je postavljena prva velika narudžba: Mercedes će isporučiti 20 novih, potpuno električnih gradskih autobusa Citaro kompaniji Hamburger Hochbahn AG. Prve dvije jedinice će biti predate na korištenje prije kraja ove godine.

Till Oberwörder, šef Daimler Buses: “Prva narudžba za naš potpuno električni Citaro, koji ne ostavlja ništa štetno u okolini, zaprimljena je i prije zvanične premijere, pokazujući da prevoznici imaju povjerenje u naš koncept elektromobilnosti i sigurnosti u gradskom javnom prevozu. Sa Citarom, donosimo glavnu komponentu na putu ka lokalnom saobraćaju bez štetnih emisija”.

Ovakav stav dijeli i kompanija Hamburger Hochbahn AG, gdje se gradski autobusi vide kao prekretnica na putu ka zelenoj autobuskoj floti. Od 2020. godine Hamburger Hochbahn AG planira samo nabavke autobusa bez emisija.Novi, potpuno električni Citaro će ući u serijsku proizvodnju do kraja ove godine. Posebno impresionira maksimalnom energetskom efikasnošću. Ovo se zasniva na jedinstvenom sistemu upravljanja toplotom. Smanjuje potrošnju energije i stoga povećava radni opseg. Na primjer, toplotna pumpa vodi ka uštedi energije i koristi se za zagrijavanje putničkog prostora. Elektromotori blizu točkova svojom energijom pogone zadnju osovinu.

Modularna struktura baterija je takođe tipična za Citaro. Imaju ukupan kapacitet do 243 kWh. Baterije se hlade na idealnu temperaturu za maksimalno punjenje čime se dobija maksimalni upotrebljivi kapacitet i dug vijek trajanja. Baterije se pune na konektoru u remizi. Nakon puštanja u rad ove varijante Citaro modela, biće dostupne i dodatne opcije za punjenje kao što je opcija punjenja tokom rada na liniji.