Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Novi MAN Lion's Coach isporučen kompaniji Farre tours!

EKSKLUZIVNO: Novi MAN Lion's Coach isporučen kompaniji Farre tours!

3179
0
PODIJELI

Prije par dana naša ekipa dobila je informaciju od kompanije Farre Tours iz Sarajeva da su u svoj vozni park uvrstili još jedno turističko vozilo i dobili smo poziv da isto ispratimo. Ovog puta je to najnoviji MAN Lion's Coach, čime se proširila porodica najnovijeg modela Lion's Coach u BiH. U kompaniji Farre tours ponosno su istakli da u klasi turističkih vozila preko 40 sjedećih mjesta niti jedna kompanija u prethodnih 20 godina nije kupila novo vozilo, a da se bavila samo vanlinijskim prijevozom.

Prije par godina je u kompaniju došao prvi MAN Lion's Coach prve generacije u troosovinskoj izvedbi, nakon njega je došao i drugi MAN Lion's Coach, ovog puta R07 druge generacije, i to iz Biss toursa, da bi se trend kupovine MAN vozila nastavio i kupovinom ovog vozila. Najnoviji MAN Lion's Coach R07 je pogonjen sa MANovim motorom D2627 LOH koji ima 420 konjskih snaga koji je uparen sa šesto-brzinskim Ecoshift ručnim mjenjačem sa intarderom. Vozilo je opremljeno sa 49+1+1 sjedećih mjesta. Vozilo je dužine 12.101 mm te širine 2550 mm sa visinom 3840 mm, a ukupni prtljažni prostor je ograničen sa 10 metara kubnih. 49 Carresso sjedišta je opremljeno sa podesivim naslonima i bočnim izmicanjem. Na ovoj izvedbi Caresso sjedišta znak MAN je ušiven na naslon svih sjedišta. Sjedišta su tapecirana u štofu Kneitz Felipe-FC garnet red, a nasloni za glavu od kože ušiveni u sjedište. Obrubi sjedišta su također od kože čime se zaokružue prilično lijep i moderan izgled sjedišta. Po dva rukohvata na zadnjoj strani sjedišta su sive boje, a nasloni za ruke su preklopni sa strane hodnika. Preklopni stolići na naslonima, mrežice za novine te oslonci za noge su također standardni dio opreme na sjedištima. Numeracija sjedišta je navedena bočnim stjenkama kako bi putnici lakše došli do željenog sjedišta. Unutrašnjost je odrađena sa LED osvjetljenjem u bijeloj boji za čitanje te zelenim ukrasnim LED osvjetljenjem kako bi noćna vožnja bila što ugodnija. Također, za užitak na putovanju će se pobrinuti i dva LCD monitora na kojima je moguće gledati filmove ili pomoću kamerice koja je ugrađena na prednjoj šajbi pratiti vožnju na televizorima. Vozilo je opremljeno sa svom tehničkom opremom koja se trenutno može poručiti u koju se svrstavaju mnogobrojni sigurnososni sistemi najnovije generacije koje je razvio MAN za sva svoja vozila.

Ukoliko putnici budu imali potrebu za korištenjem WC-a to će biti moguće pošto je u ovaj model ugrađen fabrički WC kao i frižider za hlađenje pića. Iza zadnjih vrata se nalazi krevet za odmor vozača. Za rashlađivanje u vrelim ljetnim danima će se pobrinuti klima uređaj od 33 kW, koji je u mogućnosti da u veoma kratkom vremenskom periodu osvježi prostor svježim zrakom podnošljivim za putovanje. Što se tiče vanjskog dizajna kompanija MAN je učinila veliki redizajn novog modela promjenom maske i bočnih lajsni, o čemu smo detaljnije pisali u prethodnom članku vezanom za isporuku MAN autobusa u Banja Luku i Kotor Varoš. O ljepoti vozila sami procijenite na slikama, a vrijedi istaći da je novi MANeken danas odmah otišao i na prvu zvaničnu turu. Vlasnik kompanije Fahrudin Vragić nije krio oduševljenje novih vozilom u svojoj floti te nam je potvrdio i najavio dolazak dva najnovija modela Mercedes Sprinter krajem godine.

BHBus.ba kompaniji Farre tours želi mnogo sreće i uspjeha sa ovim vozilom.

tekst i slike: Enes Ćehajić