Naslovnica Novosti 40 električnih VDL Citea za norveški Unibuss AS

40 električnih VDL Citea za norveški Unibuss AS

1032
0
PODIJELI

Norveška kompanija Unibuss AS je početkom mjeseca potpisala ugovor sa VDL Bus & Coach za nabavku 40 električnih Citea autobusa. Ovo uključuje 30 Citea SLFA-180 Electric i 10 Citea SLF-120 Electric koji će raditi u široj regiji grada Oslo. Prve Citee će biti isporučene Unibussu krajem 2018. godine, a električni autobusi će biti krenuti sa radom u proljeće 2019. godine. Ovaj posao označava definitivan prodor VDL Bus & Coacha na norveškom tržištu javnog prevoza. Za VDL, vodećeg evropskog igrča na E-Mobility tržištu, ovo je i najveća narudžba za električne autobuse u Skandinaviji do danas.Alex de Jong, biznis menadžer za javni prevoz VDL Bus & Coach bv, je izjavio: “Kao iskusan partner u tranziciji i evropski lider na tržištu u oblasti E-mobilnosti, zadovoljni smo što ulazimo i na norveško tržište. Norveška preduzima velike korake i predvodi Skandinaviju kada je u pitanju prelazak na javni prevoz nulte emisije. Mi iz VDL Bus & Coach smo ponosni što s ovom prestižnom narudžbom doprinosimo gradu Oslu kao evropskoj zelenoj prestolnici 2019. godine”.

Grad Oslo ima ambiciju da u roku od deset godina ima gradski saobraćaj u potpunosti bez štetnih emisija. “Oslo je evropska zelena prestolnica za 2019. godinu, a kao kompanija za prevoz putnika imamo ogromnu odgovornost da naš grad učinimo još boljim u ekološkom pogledu. Ovih 40 električnih autobusa donose nam veliki korak u tom pravcu, stavljajući ljude na prvo mjesto. Zadovoljstvo nam je da imamo ovakvog iskusnog partnera u tranziciji i dobavljača kao što je VDL Bus & Coach”, kazao je Øystein Svendsen, izvršni direktor Unibussa.Unibuss je naručio dvije različite verzije VDL Citee Electric. 30 vozila će biti Citea SLFA-180 Electric, sa baterijom jačine 169 kWh i radit će na linijama 20, 21, 28, 34, 37 i 54 u centru Osla. Citee SLF-120 Electric, sa baterijom od 127 kWh, će voziti na liniji 74 između Mortensruda na jugu i Vike u centru grada Osla. Citea SLF i SLFA Electric su poznati po modularnom konceptu koji omogućava izgradnju autobusa za smještaj različitih grupa putnika. To također rezultira niskim operativnim troškovima i optimalnom ‘Profitu vlasništva’. Tihi, čisti e-autobusi također će doprinijeti zdravijem životnom okruženju i poboljšanju kvaliteta života stanovnika.

Unibuss AS je deo Unibuss Grupe, koja takođe uključuje Unibuss Ekspress AS i Unibuss Tur AS. Unibuss AS je takođe najveća podružnica kompanije Sporveien AS, kompanije za transport u opštini Oslo. Unibuss AS je odgovoran za 51% autobuskih usluga u gradu i prevozi preko 98 miliona putnika godišnje. Unibuss Grupa posluje na 204 linije sa 750 autobusa i ima preko 1800 zaposlenika.