Naslovnica Novosti GRAS bogatiji za još 15 autobusa iz Istanbula

GRAS bogatiji za još 15 autobusa iz Istanbula

2129
0
PODIJELI

KJKP GRAS bogatiji je za 15 novih autobusa koji su donacija Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA). To je rezultat uspješne saradnje Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Grada Istanbula.

Istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj u protekle dvije godine isporučilo je 45 autobusa preduzeću GRAS i značajnu količinu rezervnih dijelova za njihovo održavanje, a sve zahvaljujući intenzivnoj saradnji dva pobratimska grada Istanbula i Sarajeva. “Sa današnjih 15 isporučenih autobusa, ukupno smo donirali 60 autobusa. Također i oni su isporučeni sa svim rezervnim dijelovima, a nama je zadovoljstvo što smo danas ponovo ovdje jer smo na ovim prostorima prisutni 22 godine i do sada smo implementirali više od 850 projekata. I ubuduće namjeravamo ukazivati svaku vrstu pomoći”, kazao je Biral Çetin, pomoćnik direktora TIKA-e.
Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo istakao je kako će ova donacija biti od velike pomoći samim tim što će se gradski saobraćaj odvijati u stopostotnom kapacitetu. “Iako je riječ o donaciji i polovnim autobusima, oni su remontirani i bit će u punoj funkciji i na raspolaganju svim građanima. Također, u njima je ugrađena i platforma za osobe s invaliditetom te tako će i toj populaciji biti pružena adekvatna usluga”, dodao je Fišo.
Osim u gradskom saobraćaju, Grad Istanbul je pomagao razvoj i drugih projekata u Sarajevu, ali i cijeloj BiH, pogotovo kada je riječ o javnom vodovodu. “Ovakva vrsta odnosa će se nastaviti i u narednom periodu. Prošle godine sam bio u Sarajevu na otvaranju pumpnog postrojenja u javnom vodovodu na Ilidži. A bio sam u BiH i kada su se dogodile velike poplave gdje smo također pokušali pomoći u Brčkom, Bijeljini, Sanskom Mostu i Maglaju. Emocionalne veze sa BiH su na najvećem nivou, volimo ovu državu i njene građane”, zaključio je Ismail Hakki Turunç, član Skupštine u općini Istanbul.

Tekst:klix.ba