Naslovnica Novosti 10 Solaris električnih autobusa za Hamburg

10 Solaris električnih autobusa za Hamburg

1069
0
PODIJELI

Deset električnih autobusa Solaris Urbino 12 će pojačati flotu prevoznika HOCHBAHN Hamburg. U skladu sa sporazumom, dva od naručenih deset vozila će se isporučiti ​​u jesen ove godine, dok će ostala vozila biti predana na rad u septembru 2019.

Gradske vlasti Hamburga odlučile su da od 2020. godine svi autobusi koje kupe lokalni prevoznici trebaju biti električna vozila sa nultom emisijom. Tako se najnovija narudžba za električne autobuse Solaris Urbino 12 podudara sa politikom gradske skupštine i predstavlja prekretnicu na svom putu ka izgradnji eco-friendly flote vozila.Naručena 12-metarska vozila će imati kapacitet do 70 putnika, od kojih 25 mogu sjediti. Autobusi će se dopunjavati u remizi, koristeći plug-in punjač. Na vozilima će biti dostupni Solaris High Energy baterije kapaciteta 240 kWh. Osovine sa integrisanim elektromotorima činiće pogonsku jedinicu. Autobus će biti opremljen LED osvetljenjem, kako unutar tako i spolja.

Stanovnici Hamburga su dobro upoznati sa autobusima sa logotipom zelenog jazavčara. Poljski proizvođač isporučuje vozila u grad još od 2006. godine, kada je dobio ugovor za isporuku dizelskih Solaris Urbino 12 vozila. U ovom trenutku ukupno 30 autobusa proizvedenih u Bolechowu, uključujući pet električnih, radi na ulicama Hamburga. Dva električna Solaris Urbino od 18,75 metara isporučeni su 2014. godine i bila su najsavremenija električna vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama. U Hamburgu, električni Solaris aautobusi rade prije svega na liniji 109, koju je operater odlučio da posveti isključivo vozilima sa niskim i nultim emisijama.