Site icon BHBus.ba

Scania – najveća flota spratnih autobusa na biogas

Nottingham City Transport je operator sa najvećom flotom spratnih autobusa na biogas na svijetu. Flota se trenutno sastoji od 53 takva autobusa, za koje je Scania ispoučila šasije i motore, dok je karoserije napravila kompanija Alexander Dennis Limited.

„Ovi autobusi predstavljaju prekretnicu za javni transport u Nottinghamu i pravac ka održivijem transportu u budućnosti. Sigurni smo da će i drugi operatori javnog transporta u Velikoj Britaniji slijediti pravac koji je zacrtao Nottingham“, rekao je Mark Oliver, generalni menadžer Scania UK Bus & Coach Fleet Sales.Sa ova 53 spratna autobusa u upotrebi, u atmosferu će biti ispušteno 3.500 tona CO2, 35 tona NOx-a i 0,75 tona čestica manje svake godine, čime će za toliko biti poboljšan kvalitet zraka u Nottinghamu. Osim toga, ovi autobusi su tiši u radu, a opremljeni su USB punjačima i besplatnom 4G Wi-Fi konekcijom.

Plan je izvršiti konverziju na biogas i na ostalih 185 spratnih autobusa u floti, čime bi Nottingham City Transport smanjio emisiju polutanata za 90% do 2020. godine.

izvor:kamioni.ba

Exit mobile version