Naslovnica Novosti Solaris prodaje 80 trolejbusa u Milano

Solaris prodaje 80 trolejbusa u Milano

1284
0
PODIJELI

Solaris je će italijanskom Milanu prodati čak 80 zglobnih trolejbusa. Potpisan 21. maja, okvirni ugovor predviđa snadbjevanje ukupno 80 vozila od čega će prvi biti isporučeni sredinom 2019. godine. Gradskom prevozniku ATM-u je ponuđena mogućnost naručivanja još 50 vozila. Vrijednost ugovora iznosi 61,5 miliona eura.“Odmah nakon završetka prethodne isporuke od 10 električnih autobusa, ATM postavio je napravio novu narudžbu. Ovo će biti naši prvi trolejbusi u Milanu. Izuzetno mi je drago što možemo da podržimo operatora u svom ulaganju u elektrifikaciju gradskog saobraćaja. Stanovnici Milana će sigurno cijeniti ova vozila na električni pogon koja su istovremeno i prijateljska za okoliš”, rekao je Alberto Fiore, generalni direktor kompanije Solaris Italia S.r.l.

Milanski Trollino 18 će biti opremljeni sa dva motora za vuču snage 160 kW. Baterije od 45 kWh omogućavaju trolejbusu da nastavi da voze do 15 kilometara čak i kada su odvojeni od vučne linije. Oni će osigurati nastavak rada i u slučaju nestanka struje ili na dijelu linije gdje nema žica sa strujom (na primjer u historijskim dijelovima grada). Trolejbusi mogu primiti do 135 putnika, od čega su 31 mjesto za sjedenje.

Efikasan klima sistem pružiti će udobnost svim putnicima. Jedno od poboljšanja u sigurnosnom standardu je stalno praćenje izolacije, od karoserije pa do komponenti napajanih pomoću visokonaponskih kablova. Ukoliko se otkriju nepravilnosti, sistem će automatski smanjiti kapacitet pantografa. ATM iz Milana je naručio i visokonapredni sistem za praćenje unutrašnjosti vozila. U njega će biti uključeno devet kamera i kamera sa pozadinskim prikazom, ekran od 10 inča na centralnoj konzoli i sistem brojanja putnika.

Isporuka 10 električnih autobusa Solaris Urbino 12 završena je tokom maja, a ATM je naručio još 15 takvih vozila. Poljski proizvođač je već isporučio skoro 150 autobusa Milanu. Slijedeće godine, trolejbusi Trollino 18 pridružit će se tom voznom parku. Iako će ovo biti prvi poljski trolejbus u glavnom gradu Lombardije, u Italiji je zapravo već preko 80 trolejbusa, u gradovima kao što su Bolonja, Kaljari, Napulj i Rim. Solaris je prisutan u Italiji od 2003. godine, a do sada je isporučio preko 900 autobusa i trolejbusa.