Naslovnica Novosti Plaxton uveo dva nova modela u svoj program

Plaxton uveo dva nova modela u svoj program

1325
0
PODIJELI

Engleski proizvođač autobusa Plaxton, koji je podružnica kompanije Alexander Dennis Limited (ADL), je predstavio dva nova modela u svojoj ponudi – Panther LE i Panorama. Panther LE je inovativno vozilo sa niskim ulazom koji kombinira olakšan pristup sa udobnošću turističkog autobusa, dok je dvospratni model Panorama svestran autobus namjenjen za veliki kapacitet putnika i luksuzna putovanja. Sa ovim novim dodacima, Plaxton sada nudi pun raspon od midi do dvospratnih autobusa.Colin Robertson, izvršni direktor ADL-a kazao je: “Ova dva nova modela, u čiji razvoj je uloženo više miliona funti, predstavljaju važan korak u osiguranju game proizvoda koji odgovaraju svim operacijama naših kupaca, što nam omogućava da ostanemo konkurentni na tržištu autobusa u Velikoj Britaniji i Irskoj. Razvoj ovih novih autobusa je u potpunosti podržan od strane naših partnera u Volvu, koji su omogućili dizajn šasije i omogućili čist i efikasan Euro 6 motor.”

Mark Ballam, komercijalni menadžer ADL-a, je dodao: “Sa ovim sjajnim novim dodacima u našoj ponudi, sada imamo autobuse koji su pokriveni za u svim veličinama i segmentima. Nudimo širi opseg od bilo kog drugog proizvođača i jedinstveno smo sposobni da prilagodimo specifikaciju vozila kako bi obezbjedili dogovorene aranžmane. Šta god vam treba, mi imamo odgovor!”Plaxton Panther LE je dizajniran za usluge kombinovanog prevoza koji zahtjeva jednostavan pristup i udobnost. Vozilo ima niski ulaz i ravan pod u prednjem dijelu, gdje su na raspolaganju 16 sjedišta za sjedenje i mjesta za invalidska kolica. Tri plitke stepenice vode u drugi dio vozila u kjem se nalaze preostala sjedišta. Sve u svemu, Panther LE nudi 53 visokokvalitetna i udobna sjedišta sa USB punjačima.

Ručna rampa za invalidska kolica je smeštena u odgovarajući prostor za čuvanje ispred zadnje osovine, a nije zanemarljiv ni prostor za prtljag koji iznosi 2,1 m3. Panther LE je dug 14.6 metara i zasnovan je na pločastoj provjerenoj strukturi karoserije od nehrđajućeg čelika. Napravljen je na troosovinskoj Volvo B8RLE šasiji i pokreće ga efikasan Euro 6 motor snage 350 KS sa automatskim ručnim mjenjačem Volvo I-Shift ili potpuno automatskim mjenjačem ZF EcoLife. Upozorenje na sudar sa vozilom ispred, sistemi za hitno kočenje i održavanje vozne trake su standardne sigurnosne funkcije.Kapacitet do 87 mjesta čini Plaxton Panorama autobus atraktivnim izborom za međugradski autobuski prevoz, putničke ekspresne usluge kao i turistički prevoz velikog kapaciteta. Od toga se 65 sjedišta nalazi na gornjem spratu, kojem se pristupa stepenicama na prednjem i srednjem dijelu autobusa. Na raspolaganju su različiti rasporedi sjedišta donjeg sprata koji omogućavaju pristup invalidskim kolicima kroz prednja ili srednja vrata, u zavisnosti od potrebe prevoznika. Sistem kliznih sjedišta omogućava brzu konverziju kako bi se obezbjedio prostor za invalidska kolica, koji je u skladu sa propisima o dostupnosti vozila za javne usluge.Panorama je vozilo dugo 14.5 metara i visinom od četiri metra te veći dio svoje strukture i karoserije dijeli sa Plaxtonovim modelom Elite. Ukupan kapacitet prtljaga je 10.12,1 m3. Panorama je napravljen na troosovinskoj šasiji Volvo B11RLE i pokreće ga snažni Volvo Euro 6 motor snage 460 konjskih snaga  u kombinaciji sa automatskim ručnim mjenjačem Volvo I-Shift. Upozorenje na sudar sa vozilom ispred, sistemi za hitno kočenje i održavanje vozne trake su standardni sistemi na ovom modelu. Plaxtonova standardna karoserija od nehrđajućeg čelika pruža jak, ali i lagan karoserijski okvir koji je izdržljiv i koji donosi značajne uštede u održavanju.