Naslovnica Novosti Berlinski BVG nabavlja električne Citare

Berlinski BVG nabavlja električne Citare

1208
0
PODIJELI

Nakon što je početkom maja objavljeno da su Mercedes i Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) postigli rekordan dogovor za 950 gradskih autobusa, sada je objavljen novi posao između istih partnera – 15 potpuno električnih Mercedes Citaro autobusa – zvijezde koja će sijati iznad njemačke prestolnice.

Till Oberwörder, šef Daimler Buses: “Veoma smo zadovoljni što se najveći njemački autobuski prevoznik također opredjelio za Mercedes u segmentu potpuno električnih autobusa, i čak i prije zvanične premijere novog autobusa”.Ugovorenih 15 autobusa biće isporučeno od prvog kvartala 2019. godine pa nadalje. Narudžba iz Berlina je već treća u redu za novi gradski autobus, koji će tek u julu imati svoju svjetsku premijeru na događaju International Commercial Vehicle Show (IAA) Preview Daimler Buses.

Citaro autobusi za Berlin će imati baterije od deset modula. Oni će se puniti preko utičnica u autobuskom depou. Vozilo se napaja snagom preko električne osovine sa električnim motorom, koji se nalazi blizu točkova. Visoko napredni sistem za upravljanje toplotom sa visokotehnološkim komponentama kao što je toplotna pumpa smanjuje potrošnju energije.Putnički prostor potpuno električnog Citara je isti kao i kod njegovog ekvivalenta na konvencionalni pogon. Verzije ovog modela za BVG će biti impresivno opremljene. Tako će putnici sa ograničenom pokretljivošću koji sjede u kontra pravcu kretanja vozila od sada imati poseban monitor na kojem će biti informacije vezane za liniju. Novina će biti i taktilne šine za hvatanje sa rebrastom površinom za osobe sa oštećenim vidom kako bi im se osiguralo lakše i sigurnije kretanje po vozilu.