Naslovnica Novosti Novi autobusi za Mostar bus

Novi autobusi za Mostar bus

2266
0
PODIJELI

Nakon donacije Japana u vremenima poslijeratnog oporavka, od prije nekih petnaestak godina, kompanija Mostar bus od prije par dana bogatija je za tri nova vozila. Tri autobusa ispred Udruženja zajednica općine Republike Turske stigla su u petak, 29. juna, na adresu firme Mostar bus. Riječ je o dva MAN autobusa i jednom mini busu Otokar Sultan LF. Ukupna vrijednost donacije iznosi oko 300 000 KM.

Na ovaj način je vozni park kompanije nakon dužeg vremena značajno obnovljen i proširen. MAN autobusi su 2006. godina, dok je Otokar isporučen nov. Svečanosti primopredaje, koja je upriličena u sjedištu firme mostarskog prevoznika, prisustvovali su predstavnici donatora, generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru i predstavnici Grada Mostara. Autobusi pristigli iz Turske će već u ponedjeljak biti uključeni u redovan saobraćaj. Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić zahvalio se Turskoj na donaciji, posebno istaknuvši angažman generalne konzulice Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, bez čije pomoći, kaže Bešlić, ne bi niti bilo donacije. “Želja je svakako da ova donacija potakne i bolje odnose između Turske i BiH, koji su, mislim, jako dobri, ali svakako postoje još mnoge veće mogućnosti za saradnju”, kazao je Bešlić, dodajući kako je “siguran da će se to u budućnosti i ostvariti”. Direktor kompanije Mostar bus, Damir Marić, zahvalio je Hayrettinu Güngöru, sekretaru Udruženja općina Republike Turske, Zerrin Kandemir generalnoj konzulici Republike Turske u Mostaru i Ljubi Bešliću, gradonačelniku Grada Mostara te naglasio da će ova donacija biti na veliku korist ovoj kompaniji, jer ovom donacijom autobusa obnavljaju dotrajali vozni park. Ocijenio je još i kako će ova donacija poboljšati sigurnost i kvalitetu prometne usluge u Mostaru.

U toku je konkurs za izgradnju zajedničke auto baze kompanije Mostar bus za što je dio sredstava osigurao Grad Mostar, a dio bi trebao biti riješen putem donatora ili kreditnih sredstava. Pretpostavlja se da će za četiri mjeseca Mostar bus preći na novu adresu.

izvor:bljesak,info/klix.ba