Naslovnica Novosti Predstavljen prvi električni medicinski autobus za davanje krvi

Predstavljen prvi električni medicinski autobus za davanje krvi

1331
0
PODIJELI

U Katovicama je predstavljen prvi mobilni centar za donaciju krvi na električni pogon. Čast da bude prvi električni autobus za davanje krvi pripala je Solaris Urbinu 8.9 LE Electric. Ovo je prvo od dva vozila ove vrste koje je naručio Regionalni Centar za donaciju krvi (RCKiK) u Katovicama. Na dan premijere vozilo je osvojilo i nagradu na Međunarodnom sajmu inovacija i izuma INTARG.

Vozilo je zvanično predstavljeno tokom proslave 70. godišnjice Regionalnog centra za donaciju krvi i centra za hemoterapiju u Katovicama. Vozilo je izgrađeno na bazi električne verzije Solaris Urbino 8,9 LE – tj. modela koji je pokrenuo cijelu seriju ekoloških električnih vozila proizvođača autobusa iz Bolehova.

Solaris Urbino 8.9 LE Electric podsjeća na standardni autobus s vana, ali iznutra je prilagođen potrebama donacije i skladištenja krvi. U skladu sa zahtjevima RCKiK-a u Katovicama, proizvođač je opremio autobusom sa dva specijalna mobilna salona za davanje krvi, ​​kancelarijom doktora, prijemnim prostorom kao i malim ugostiteljskim prostorom. Štaviše, vozila su također opremljena, između ostalog,  i roletnama kao i LED tehnologijom. Zahvaljujući klimatiziranom putničkom prostoru, Wi-Fi pristupu i USB priključcima instaliranim u blizini salona, ​​svako ko dođe da donira krv uživat će u ugodnom okruženju.Električni autobus za davanje krvi je dizajniran i napravljen na način koji omogućava da se kampanje za donaciju krvi održavaju bez prekida u gradskim centrima, tržnim centrima, sportskim halama, tj. u mjestima gdje se standardna vozila sa konvencionalnim motorima za sagorijevanje, ne mogu koristiti za davanje krvi. Uz električni pogon od 160 kW i baterije kapaciteta 160 kWh, autobus osigurava potpuno funkcionalan rad bez emisija čak i u pogledu grijanja ili klimatizacije, kao i kada su svi uređaji na vozilu u punom radu.

Solaris Urbino na električni pogon zadovoljava sve standarde i propise koji važe za centre za davanje krvi, ali također omogućava daljinski prenos podataka u računarski sistem za davanje krvi. Sve ove karakteristike su ubjedile žiri da nagradi Solaris nagradom na Međunarodnom sajmu inovacija i izuma INTARG 2018. Saradnja između Solarisa i RCKiK-a je počela prije više od 20 godina. Prvo vozilo za posebne namjene Solaris je za ovu ustanovu napravio 1996. godine, a također se radilo o mobilnom vozilu za davanje krvi.