Naslovnica Novosti Predstavljen Mercedes Sprinter City 75

Predstavljen Mercedes Sprinter City 75

1408
0
PODIJELI

Baš kako smo i početkom juna najavili, predstavljena je nova generacija gradskog minibusa – Sprinter City 75. Ipak, Mercedes-Benz ima sveukupno tri razloga za slavlje: predstavljanje kompletno nove generacije minibusa, isporuka ukupno 25 000. Sprintera i proslava 20 godina od kako se Sprinter pojavio na tržištu minibusa.

Novi Mercedes Sprinter predstavlja osnovu za potpuno novu generaciju uspješnih minibusa sa trokrakom zvjezdom. Kao i ranije, generacija će se bazirati na četiri modela: Sprinter City, Sprinter Transfer, Sprinter Mobility i Sprinter Travel. Imena predstavljaju operacije u linijskom prevozu, kao i svestrani autobus za prevoz putnika sa ograničenom pokretljivošću i za turistički prevoz.

Prvi na red je došao novi Sprinter City 75 sa ekskluzivnom tehnologijom. Na dužini od 8,5 metara, ovaj regularni autobus ima sjedišta za do 38 putnika i ima jedinstvenu strukturu konstrukcije. Posebno dugačka međuosovinska osnova od 5095 mm, na primjer, predstavlja osnovu za prostranu niskopodnu platformu između osovina, koja se može prilagoditi fleksibilnim korištenjem sjedišta za sjedenje, prostoru za invalidska kolica ili dječija kolica te za stojeći prostor. Podjednako je važna i zadnja osovina, razvijena i proizvedena isključivo za minibuse Mercedes-Benz. Pored novog Sprinter City 75, u ponudi će biti i nešto kompaktniji Sprinter City 45.Svestrani Sprinter Transfer će biti dostupan u dužini od 5,9 metara kao Sprinter Transfer 23 i 7,7 metara kao Sprinter Transfer 55. Sprinter Mobility je serija modela namjenjenih specijalno za prevoz putnika sa ograničenom pokretljivošću. I tu će biti također dva modela: Sprinter Mobility 23 i Sprinter Mobility 45. Perjanice ponude će činiti turistički modeli Sprinter Travel. Predviđa se da će ostali modeli biti predstavljeni početkom godine.

Velika prekretnica za Mercedesove minibuseve desila se 5. jula 2018. kada je kompaniji Busitalia isporučen 25 000. minibus Mercedes, a tu čast je imao model Sprinter City 65 K. Vozilo je isporučeno u podružnicu Busitalia Campania u južnom italijanskom gradu Salerno. Sama Busitalia je podružnica italijanskih državnih željeznica “Ferrovie dello State Italiane”, a zadnjih godina je kupila nekoliko stotina autobusa i minibusa od Mercedesa.

Vozilo je isporučeno u kombijaciji sive i tamnoplave boje po želji kompanije. Vozilo je dugo sedam metara i u njega može stati ukupno 30 putnika, uključujući i prostor za invalidska kolica. Ovaj minibus je u potpunosti klimatiziran i opremljen sa poboljšanim sistemom grijanja. Standardno se isporučuje sa zračnim ovjesom na zadnjoj osovini, automatskim mjenjačem 7G-Tronic Plus i snažnim dizelskim motorom snage 120 kW (163 KS).

Pored dostizanja ovog posebnog jubileja, Mercedesovi minibusi proslavljaju i “okrugli” rođendan – 20 godina od kada je Sprinter ušao u segment putničkih minibusa i može se reći da je postao apsolutni lider u ovom sektoru. Centrala kompanije Mercedes-Benz Minibus GmbH je od 2004. godine u Dortmundu.